Co přinese třetí nahrávka? Jde kauza Drobil zamést pod koberec?

27.12.2010 20:41

Přestože venku se pohybuje teplota relativně hluboko pod nulou, kauza Drobil nezamrzne. A to hned z několika důvodů. Za prvé je až příliš na očích veřejnosti, za druhé se dotýká nejvyšších pater české politiky a v neposlední řadě jsou stále k dispozici ještě hodiny nepublikovaných záznamů, a to v policejních i mediálních rukou, jak potvrdil sám jejich autor Libor Michálek.

Co přinese třetí nahrávka? Jde kauza Drobil zamést pod koberec?

Asi nikdo, kdo v posledních měsících přišel s bývalým ředitelem Státního fondu životního prostředí do styku, si nemůže být jistý vůbec ničím. Koho může potrápit černé svědomí a jaké pravdy spatří ještě světlo světa, ví v tuto chvíli jen pár lidí.

SLEDUJEME kauzu Drobil

Jsem zvědavý

Zatím jen pár jedinců, především z MF Dnes, zná obsah nahrávek, který by mohl pod tíhou nových skutečností vyvolat kupříkladu nové hlasování o důvěře vládě.

"Opravdu netuším, co by se tam mohlo objevit, ale jsem zvědav. Pokud by to bylo natolik závažné a zdiskreditovalo by to vládu nadobro, tak bych samozřejmě přehodnotil moji podporu, ale prozatím považuji 118 mandátů za jedinečnou šanci na provedení reforem," sdělil ParlamentnímListům.cz výkonný místopředseda VV Jaroslav Škárka.

Více:
Poslanec VV kritizuje vládu, strana mlčí. První přeběhlík?
Huml (VV): Nevyslovená nedůvěra Vládě ČR

Klid před bouří?

"Klíčové nahrávky, které jsou předmětem trestního řízení, jsou tři, kromě těchto tří existuje ještě dalších 5, jejichž kvalita je opravdu mizerná a v nichž žádné zásadní informace nejsou. Všechny jsem nicméně poskytl policii k vyšetřování," uvedl Libor Michálek v Hydeparku.

Z klíčových tří byly zveřejněny jen dvě a není jasné, kdy Janek Kroupa uveřejní tu poslední. Nikdo nechce předbíhat... "Já opravdu nemohu hovořit za pana Kroupu," sdělil redakci šéfredaktor MfD Robert Čásenský.

Dále:
Michálek netušil, co spustí. A už nikomu nevěří

Dopad na financování kampaní?

Podle Michálka ukazují další dosud nezveřejněné nahrávky metodologii "vysávání státu" na úkor jedinců a politických stran. Zda dojde ke změně financování kampaní a zda se jako precedent použije kauza Drobil není jasné, nicméně minimálně se rozvíří debata na toto téma.

"Pokud stát omezí výdaje na financování politických stran, tak ty budou hledat zdroje jinde a ještě se daleko více provážou se soukromou sférou a dostaneme ještě užší propojení byznysu a politiky, což je podhoubím korupce," argumentuje politolog Jiří Koubek z FFUK pro ParlamentníListy.cz.

Ideální by podle Koubka bylo nastavit strop na kampaně. "Umožnit stranám investice do analýz, výzkumů, expertních týmů, na úkor kampaní, jak se o tom výrazněji uvažuje kupříkladu v Polsku. Vemte jen, co nesmyslných letáků a billboardů zaplavuje před volbami republiku," konstatuje Koubek.

K tématu kampaní:
Umíme nakupovat levné billboardy, odmítá John kritiku Svobody

Dá se kauza zamést pod koberec?

Policie má k dispozici všechny nahrávky, ale pochopitelně se k nim v průběhu trestního šetření nijak nemůže vyjadřovat a nesmí sdělovat nic ani ministru vnitra.

Minulý týden se nechala slyšet nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, že policie dle jejího názoru nepostupuje vyčerpávajícím způsobem, což mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek ostře popřel.

Podrobněji:
Poslední záchvěv Vesecké. Zpochybňuje práci policie v kauze Drobil

"Je dobře, že kauzu mají k dispozici média - třetí hráč - a nejen policie a státní zastupitelství. Soukromá osoba, která to MF Dnes dala k dispozici, si v podstatě pojistila, že nemůže dojít k nějakému překrucování a mlžení a pravda by tedy měla časem vyjít na povrch," sdělil pro ParlamentníListy.cz mediální expert Karel Hvížďala.

Více k tématu:
Exministr Drobil: Jsem nevinen. Své jméno očistím
Čunek: Pokud je kauza zinscenovaná, jedou v tom i zaplacení novináři

Dotažení kauzy do konce je pravděpodobné, věří Michálek

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…