Blízkým exstarosty Prahy 1 se daří, kupují nemovitosti za miliony

29.12.2010 11:34

Rodině bývalého starosty Prahy 1 Filipa Dvořáka (ODS) se zřejmě daří. Jeho otec si za poslední čtyři roky koupil nemovitosti za 33 milionů korun a sám bývalý starosta s manželkou před třemi lety nakoupil akcie za 17 milionů korun.

Blízkým exstarosty Prahy 1 se daří, kupují nemovitosti za miliony

Jak informují Hospodářské noviny, pětaosmdesátiletý gynekolog Karel Dvořák, který už je v důchodu, si za poslední čtyři roky pořídil tři byty a garáž v centru Prahy a dva apartmány a skladové prostory ve Špindlerově Mlýně.

Jak je důležité míti Filipa...

Problém ale je, že podle zjištění listu v minulosti nefiguroval v žádné firmě, kde by si miliony vydělal. S nákupy mu pomáhal jeho třiačtyřicetiletý syn Filip, ten však odmítl říct, kde vzal jeho otec v důchodu tolik peněz. "Lituji, více vyjádření rozvádět nebudeme," vzkázal ze zahraniční dovolené přes svého spolupracovníka Marka Beneše.

Podle HN proto vzniká podezření, zda vlivný politik ODS nenakupoval byty přes svého otce, aby se vyhnul nepříjemným otázkám, kde na ně vzal. Sám exstarosta v letech 2007 a 2008 ročně vydělal kolem 2,5 milionu korun a za loňský rok 12,5 milionu za blíže neurčené poradenství ve stavebnictví.

Prodávající jsou developeři z Prahy

Jak HN upřesňují, Dvořák starší koupil byt ve Špindlerově Mlýně v roce 2001 za poloviční cenu od firmy Navatyp, která apartmánový dům Alexandria stavěla. Navatyp, k němuž mají blízko lidé z části pražské ODS, v té době spravoval městské byty.

Podle listu společnost podezřele často vyhrávala výběrová řízení a posléze získala od města zakázky za více než dvě stě milionů. HN připomínají, že aféra na čas zbrzdila Dvořákovu politickou kariéru.

Další nemovitosti v krkonošském středisku koupil Dvořák starší od od developera Luďka Sekyry. Ten zase chystá v Praze řadu stavebních projektů, například přestavbu Rohanského ostrova.

Dvořák junior v tom možná umí chodit

Deník připomíná, že zhruba půl roku před volbami v roce 2002 vyšlo najevo, že Filip Dvořák chtěl koupit privatizovaný obecní byt v lukrativní Pařížské ulici od jeho budoucí majitelky. Se ženou uzavřel tajnou dohodu, podle níž měl prý zaplatit čtyřmilionové odstupné, a to formou půjčky, aby z peněz nemusela platit daň.

Navíc měl za ni uhradit zhruba půl milionu jako odkupní cenu. Z celého obchodu nakonec sešlo, Dvořák tehdy prohlásil, že koupi bytu vlastně nikdy neměl v úmyslu. Případ následně vyšetřovala také policie, ale na žádné pochybení nepřišla.

Aby toho nebylo dost, Dvořákově ženě Olze, která je galeristkou, pronajala radnice Prahy 1 výstavní prostory v Dlouhé ulici a ještě před nástupem nové politické garnitury, když letos ODS prohrála volby, jí radnice prodloužila nájemní smlouvu do roku 2015.

Související:
Filip Dvořák obhájil post předsedy ODS Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…