Stav nouze nejprve v ČT. Heger a Rath si vyčítali skoro vše

29.12.2010 22:41

Šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je kvůli svému postoji k hromadným výpovědím lékařů často kritizován. On sám ale situaci dramaticky nevidí.

Stav nouze nejprve v ČT. Heger a Rath si vyčítali skoro vše

Heger se v posledních dnech stal terčem kritiky nejen tisíců lékařů, kteří podávají výpovědi, ale i řady politiků. K odchodu jej vyzval třeba středočeský hejtman David Rath nebo hejtman jižní Moravy Michal Hašek (oba ČSSD).

"Necelých čtyři tisíce lékařů je zhruba 17, 5 procenta nemocničních lékařů, je to nepříjemné, ale i kdyby se nikdo nevrátil, ocitneme se na stavu z roku 2000, není to žádná apokalypsa," prohlásil relativně klidný ministr na úvod Událostí, komentářů České televize.

Předčasné závěry? 

Heger záhy dodal, že nechce dělat předčasné závěry. Stále prý doufá, že většina z lékařů, kteří výpověď podali, nakonec neodejde a vláda nebude muset sáhnout k vyhlášení nouzového  stavu.

"Záleží na tom, jak výpovědi budou rozloženy v regionech," upozornil šéf resortu s tím, že zhruba z poloviny nemocnic má informace, že výpovědi nikdo nepodává.

Podle Hegera situace není nijak dramatická. "Šéfové nemocnic jsou na tu situaci připraveni, berou ji zodpovědně," pochválil vedení nemocnic s tím, že i řada hejtmanů se k celé věci staví pozitivně. 

Rath: Heger si z nás tropí žerty 

A hostem pořadu byl i středočeský hejtman David Rath (ČSSD). "Mně připadá, že pan ministr Heger si z nás dělá legraci, to je věc, o které víme tři čtvrtě roku. Pokud pan ministr řešení nezná, ať na své místo pustí někoho jiného," sdělil v České televizi s tím, že nemocnice jsou dlouhodobě podfinancované a řešením je zvýšit jejich dotace. Upozornil také, že ač se v jeho kraji trvale hledají rezervy ve financích nemocnic, kraj musí jejich provoz dotovat.

"Poslední čtyři roky se penězovody změnily, směrem k farmaceutickým firmám teče dvacet miliard, ale není možné, aby páteřní síť nemocnic vyschla," zalitoval Rath v pořadu.

Heger následně Rathovi vyčetl, že vyplatil přes 200 milionů korun na úhradu zdravotnických poplatků nebo že vynaložil prostředky na žákovské jízdné zdrama. Ministr rovněž připomněl, že právě středočeský hejtman zakládal před 15 lety Lékařský odborový klub, který řídí akci Děkujeme, odcházíme.

"Takových protestů už pan Rath zorganizoval víc a vždy to skončilo tak, že stát přilil do zdravotnictví nějaké peníze. Nikdy se tím ale zdravotnictví nevyléčilo, a to ani v době, kdy byl ve vládě on jako ministr zdravotnictví," uvedl Heger, který zároveň odmítl Rathovu výzvu k odstoupení.

Dále čtěte:
Sledujeme téma Exodus lékařů
Studenti medicíny se ptají: A kdo nás bude učit na živých pacientech? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…