Pospíšil chce novinářům povolit náhubky

31.12.2010 6:42

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) předložil vládě novelu „náhubkového zákona". Novináři by podle ní mohli zveřejňovat informace z trestních řízení, která se budou týkat korupce politiků nebo jiných státních funkcionářů. Podle ministra jde o veřejný zájem.

Pospíšil chce novinářům povolit náhubky

"Otázku, zda veřejný zájem převáží nad právem na ochranu soukromí, je zapotřebí zkoumat v každém konkrétním případě," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková s tím,  že se bude následně posuzovat účel.způsob a účinek zveřejnění. O tom, zda měl novinář právo informace zveřejnit, rozhodne v závěru soud.

Jaké informace by pak podle novely zákona mohli novináři zveřejňovat? Podle Palečkové by do sféry veřejného zájmu spadaly například záznamy odposlechů, z nichž by vyplývalo, že veřejný funkcionář se dopustil trestné činnosti. Dalším příkladem by byly podrobné informace třeba o spáchání teroristického útoku na prezidenta.

O dětských obětech nepsat

Omezena by měla být i ochrana obětí trestných činů, a to v případech, „kdy je skutečně důvodná". V současnosti se totiž vztahuje třeba i na rvačky či porušení domovní svobody. Zákon však bude nadále dbát na zvýšenou ochranu soukromí v případě dětí. Ministerstvo v návrhu také výslovně upravuje, kdo může novináři udělit souhlas se zveřejněním informací o zemřelých obětech.

Náhubkový zákon vstoupil v platnost v dubnu loňského roku. Jeho hlavním smyslem byla ochrana obětí před nežádoucí medializací, při projednávání v ústavně-právním výboru sněmovny k návrhu přibyla část zakazující citace odposlechů. Média kritizovala především hrozící pětileté vězení nebo až pětimilionovou pokutu za jeho porušení. Zákon si vysloužil výtky i ze zahraničí, týkající se omezení svobody projevu.

Sněmovní ústavně-právní výbor se už před volbami shodl na tom, že umožní zveřejňovat informace o účastnících trestního řízení, pokud by to bylo ve veřejném zájmu. Na tom se poté shodla i koalice. Dosavadní pokusy náhubkový zákon změkčit ale vyzněly do ztracena.


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…