Lékař a předseda LOK dal výpověď. Stejně jako syn a manželka

31.12.2010 8:14

Vláda trestuhodně podcenila a podceňuje hrozbu odchodu lékařů z nemocni v rámci akce "Děkujeme, odcházíme". V rozhovoru pro deník Právo to uvedl předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. On sám dal rovněž výpoveď, ale do zahraničí se nechystá.

Lékař a předseda LOK dal výpověď. Stejně jako syn a manželka

Předseda LOK potvrdil, že klub v současnosti eviduje 3825 výpovědí lékařů nespokojených s platovými poměry. „Ohodnocení nastupujícího lékaře je 100 korun na hodinu, a to je práce brigádníka v nějakém rychlém občerstvení," připomněl Engel jednu z pohnutek lékařů opustit české zdravotnictví, pokud jim vláda nezvýší platy.

Sledujeme téma Exodus lékařů

To vláda, ne my si bereme rukojmí

Engel rozhodně odmítl, že by si lékaři, kvůli jejichž odchodům hrozí některým nemocnicím kolaps, vzali za rukojmí pacienty. "Vláda má odpovědnost za péči o zdraví lidu. Z toho mi vyplývá jediné, jako rukojmí si pacienty bere váda, ne my," konstatoval Engel.

Připustil sice, že lékaři v ČR berou průměrně 50 tisíc, ale to je podle něj za cenu toho, že mnoho lékařů pracuje až tři sta padesát hodin měsíčně, což časově odpovídá dvěma pracovním úvazkům. „Tento stav je dál nepřijatelný," dodal Engel.

Není to jen kvůli prachům

Pokud skutečně odejdou avizované počty lékařů z českého zdravotnictví, zničí to podle Engela jeho strukturu: „A v tom vládu nechápu. Zdroje na přidání lékařům rozhodně jsou a nejdou ze státního rozpočtu," myslí si Engel.

Předseda LOK v rozhovoru současně zdůraznil, že platy nejsou jediným důvodem akce „Děkujeme, odcházíme". "Je to celkový stav zdravotnictví, profesionální devastace v nemocnicích, které už nesplňují ani nejnižší personální standardy, nepřijatelný systém postgraduálního vzdělávání pro mladé lékaře, kdy si všechno musí platit sami, a další věci," upřesnil.

Taky odejdu a najdu si něco jiného

Sám Engel jako lékař dal také výpověď. „Podal ji i syn a manželka," informoval. Dodal nicméně, že na rozdíl od syna, který je mladý a zřejmě odejde do zahraničí, on sám se do ciziny nechystá. „Mám osmdesátiletou maminku a nemůžu ji zde nechat samotnou. Nějaké místo, v nějaké profesi si určitě najdu," řekl Právu Engel.

Ten v závěru rozhovoru zdůraznil, že situace je taková, že ani příslib, že se platy lékařů zvednou například od roku 2012, by akci nezastavil: Ne, 3800 lékařů je ve výpovědi a žádají řešení v časovém horizontu, který jsme určili. Rok 2012 pro nás odpovídající není. Je to už teď.

Připomeňme, že v ČR pracuje zhruba 16 tisíc lékařů, z nichž téměř čtyři tisíce svojí výpovědí podpořilo akci LOK „Děkujeme, odcházíme". Kolik jich nicméně skutečně odejde ukáže březen, kdy jim skončí výpovědní lhůta.

Více:
Cizinci zastoupí české lékaře? Nesmysl, míní zainteresovaní
Studenti medicíny se ptají: A kdo nás bude učit na živých pacientech?
Stav nouze nejprve v ČT. Heger a Rath si vyčítali skoro vše 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z ženy mužem šetrně a důstojně. Ústavní soud podle docenta přepsal právnický vtip

8:50 Z ženy mužem šetrně a důstojně. Ústavní soud podle docenta přepsal právnický vtip

Změna pohlaví by měla probíhat s ohledem na zvlášť zranitelné skupiny trans lidí, vzkázal v týdnu Ús…