Politologové: Klaus v projevu zmíní reformy, euro a vládní krizi

01.01.2011 11:11

Většina oslovených politologů se domnívá, že prezident republiky Václav Klaus bude ve svém projevu hovořit o krizi eura a evropské integrace, nutnosti ekonomických reforem, trojích volbách v roce minulém a nedávné vládní krizi.

Politologové: Klaus v projevu zmíní reformy, euro a vládní krizi

Prorektor vysoké školy Cevro institut Ladislav Mrklas odhadl, že prezident zmíní ve své řeči změny na české politické scéně v souvislosti s volbami, nástup nových stran a oslabení stran tradičních.

Prezident něčím překvapí

„Možná připomene loňskou tezi o vyprazdňování politiky a její potvrzení, respektive posuny. Zmíní patrně i těžkosti eura, potažmo evropské integrace. Také se asi dotkne reforem a faktu, že musejí začít hned od ledna. Rok 2011 navíc připomene 20 let od rozpadu Občanského fóra a nástupu standardních stran, v čemž měl Václav Klaus velkou roli. Prezident ale v každém projevu aspoň trochu překvapí novou notou, takže totéž očekávám i letos. Osobně bych očekával i malou filipiku proti všeobecné skepsi a nihilismu," dodal Mrklas.

Bohumil Doležal si netroufl příliš odhadovat, ale podle něho prezident se dotkne i nedávné vládní krize. „Tipnul bych si, že zmíní záchranu vlády a svou roli v tomto procesu," řekl ParlamentnímListům.cz Doležal.

Související:
Víme, jak vzniká novoroční projev prezidenta Klause. Pomáhá i syn
SLEDUJEME téma Novoroční projev

Možná i multikulturalismus

„Doufám, že se bude ve svém projevu zabývat problematikou eura a obecně Evropské unie. Určitě bude obhajovat nutnost vládních reforem a nějakým způsobem v reformních snahách podpoří Nečasovu vláda a zdůrazní, že při síle 118 poslanců je zde jedinečná šance je prosadit," sdělil redakci Zdeněk Zbořil.

Podobná témata předvídá i Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně. Klaus bude dle jeho odhadu zdůrazňovat nezbytnost reforem a silné stabilní vlády, která by je provedla. „Dále bude asi hovořit o evropské integraci a euru. Možná zmíní i debatu o multikulturalismu, což je nyní ožehavé téma, i když tím si nejsem úplně jistý," myslí si Mareš.

Véčka a poprava policejního ředitele

Prorektor Metropolitní univerzity v Praze Jan Bureš odhaduje, že Klausův projev nebude příliš obecný, ale spíše se bude zaobírat konkrétními politickými událostmi.

„Myslím si, že určitě zmíní dění okolo nedávné vládní krize a možná si i trošku rýpne do Věcí veřejných, protože jejich role během vládní krize mu určitě vadila, protože společně s premiérem Nečasem museli Véčkům ustoupit a de facto obětovat policejního ředitele Oldřicha Martinů. Na druhou stranu si asi nemůže dovolit provokovat příliš moc. Zmíní i troje volby, které se odehrály v roce 2010," řekl ParlamentnímListům.cz Bureš.

Tento rok bude novoroční projev Václava Klause technicky zajišťovat televize Nova. Projev budou přenášet od 13:00 kromě Novy i Česká televize a Prima. Redakce ParlamentníchListů.cz připravuje analýzu projevu a reakce lídrů politických stran.

K věci:
Týdeník si vystřelil z Klause. Svazácký žertík mládežníků, je v klidu Hájek
Naštvaní policisté a hasiči vyzývají: Vypněte Klause při projevu
Klaus na Nový rok podpoří Nečase a zavrhne světovládu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trestat. A rychle. Zdeněk Zbořil a poučení z atentátu na Fica

13:21 Trestat. A rychle. Zdeněk Zbořil a poučení z atentátu na Fica

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Jak se má chovat stát poté, co na sousedním Slovensku atentátník na Roberta F…