Bradík: Klaus byl v projevu k lékařům zbytečně konfkliktní

02.01.2011 7:39

Kritika lékařů z Klausových úst při novoročním projevu byla jednostranná a zbytečně konfliktní. Myslí si to podle serveru Blesk.cz politolog Michael Bradík. Reagoval tak na to, že se prezident opřel do českých lékařů, kteří vyhrožují opuštěním republiky.

Bradík: Klaus byl v projevu k lékařům zbytečně konfkliktní

Václav Klaus je sice přímo nejmenoval, ale uvedl, že by občané měli držet při sobě. "Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet "za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není," uvedl Klaus. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, pak označil za nepřijatelné vydírání.

V této souvislosti zmínil Klaus varovná slova básníka Viktora Dyka o opouštění vlasti: Opustíš-li mne nezahynu, opustíš-li mne zahyneš. "Kritika lékařů z Klausových úst byla jednostranná a zbytečně konfliktní," konstatoval Bradík.

Reakce politiků na Klausův projev pro ParlamentníListy.cz:
Kalousek projevu prezidenta tleskal ve stoje. Filip je znechucen

SLEDUJEME téma Novoroční projev

Apel ano, ale kritiku?

Apel na vlastenectví a občanskou solidaritu je podle Bradíka sice oprávněný, ale současný exodus lékařů je prý především důsledkem krizového a dlouhodobě neřešeného stavu ve zdravotnictví. Bez znalosti novoročního projevu se už na Silvestra obdobně vyjádřil i šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Ten rozhodně odmítl, že by si lékaři, kvůli jejichž odchodům hrozí některým nemocnicím kolaps, vzali za rukojmí pacienty. "Vláda má odpovědnost za péči o zdraví lidu. Z toho mi vyplývá jediné, jako rukojmí si pacienty bere váda, ne my," konstatoval Engel.

Předseda LOK v rozhovoru současně zdůraznil, že platy nejsou jediným důvodem akce „Děkujeme, odcházíme". "Je to celkový stav zdravotnictví, profesionální devastace v nemocnicích, které už nesplňují ani nejnižší personální standardy, nepřijatelný systém postgraduálního vzdělávání pro mladé lékaře, kdy si všechno musí platit sami, a další věci," upřesnil.

To, že prezident Klaus ve svém novoročním projevu zmínil problém odchodu profesních skupin do zahraničí, přestože jmenovitě lékaře nezmínil, pak Engela poprojevu označil za důkaz, že Klaus situaci vnímá jak závažnou.

Výpověď podává podle dosavadních údajů LOK-SČL 3650 lékařů, což je podle odborářů čtvrtina, podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) necelá pětina nemocničních lékařů. Lékaři teď mají v průměru měsíčně plat zhruba 50.000 korun se službami a přesčasy, chtějí však 70.000 za základní pracovní dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

8:23 Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které…