Evropské unii budou půl roku šéfovat Maďaři, pak Poláci

01.01.2011 16:58

Půlročního vedení Evropské unie, které už má Česká republika za sebou, se o půlnoci na 1. ledna 2011 ujalo Maďarsko. Podle ČTK bude k hlavním úkolům Budapešti patřit zvládání otřesů na finančních trzích, řešení problematiky evropských Romů a citlivé jednání se Spojenými státy o spolupráci v boji s terorismem.

Evropské unii budou půl roku šéfovat Maďaři, pak Poláci

Samotní Maďaři by pak rádi postoupili v přístupových vyjednáváních s Chorvatskem, které by EU za maďarského předsednictví chtěla dokončit. Otevřít by se mohly také nové kapitoly v jednáních s Tureckem. Maďarsko je třetí zemí bývalého komunistického bloku, která bude 27členné Unii předsedat.

Už třetí postkomunistická země

Ještě před Českem, jež v čele stálo v prvním pololetí 2009, předsedalo EU v prvních šesti měsících roku 2008 Slovinsko. Maďaři pomyslné kormidlo unie převzali od Belgie a k prvnímu červenci ho předají Polákům.

Obraz maďarského předsednictví zastínila kritika z řady evropských zemí, která v posledních dnech upozorňuje na fakt, že od ledna v Maďarsku nabývá účinnosti kontroverzní mediální zákon.

Zvednuté obočí EU...

Podle něho mohou být maďarská média pokutována až 200 miliony forintů (přes 18 milionů korun) za takzvaně nevyvážené zpravodajství. Kontroverze vyvolává i další maďarský zákon, který zahraničním Maďarům ode dneška umožňuje ve zjednodušeném řízení na základě maďarského původu a znalosti maďarštiny žádat o maďarskou státní příslušnost.

Maďarský prezident Pál Schmitt v novoročním projevu vyzval své spoluobčany, aby letos plnili nastolené úkoly a překonali ekonomické a sociální problémy, do nichž je dostalo nezodpovědné vedení země v předchozích letech. Činit to mají prý už při vědomí toho, že se země ujala předsednictví EU a ovlivní tak osud stovek milionů lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…