Evropské unii budou půl roku šéfovat Maďaři, pak Poláci

01.01.2011 16:58

Půlročního vedení Evropské unie, které už má Česká republika za sebou, se o půlnoci na 1. ledna 2011 ujalo Maďarsko. Podle ČTK bude k hlavním úkolům Budapešti patřit zvládání otřesů na finančních trzích, řešení problematiky evropských Romů a citlivé jednání se Spojenými státy o spolupráci v boji s terorismem.

Evropské unii budou půl roku šéfovat Maďaři, pak Poláci

Samotní Maďaři by pak rádi postoupili v přístupových vyjednáváních s Chorvatskem, které by EU za maďarského předsednictví chtěla dokončit. Otevřít by se mohly také nové kapitoly v jednáních s Tureckem. Maďarsko je třetí zemí bývalého komunistického bloku, která bude 27členné Unii předsedat.

Už třetí postkomunistická země

Ještě před Českem, jež v čele stálo v prvním pololetí 2009, předsedalo EU v prvních šesti měsících roku 2008 Slovinsko. Maďaři pomyslné kormidlo unie převzali od Belgie a k prvnímu červenci ho předají Polákům.

Obraz maďarského předsednictví zastínila kritika z řady evropských zemí, která v posledních dnech upozorňuje na fakt, že od ledna v Maďarsku nabývá účinnosti kontroverzní mediální zákon.

Zvednuté obočí EU...

Podle něho mohou být maďarská média pokutována až 200 miliony forintů (přes 18 milionů korun) za takzvaně nevyvážené zpravodajství. Kontroverze vyvolává i další maďarský zákon, který zahraničním Maďarům ode dneška umožňuje ve zjednodušeném řízení na základě maďarského původu a znalosti maďarštiny žádat o maďarskou státní příslušnost.

Maďarský prezident Pál Schmitt v novoročním projevu vyzval své spoluobčany, aby letos plnili nastolené úkoly a překonali ekonomické a sociální problémy, do nichž je dostalo nezodpovědné vedení země v předchozích letech. Činit to mají prý už při vědomí toho, že se země ujala předsednictví EU a ovlivní tak osud stovek milionů lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…