U Kalouska se skenuje. Večer se prý dozvíme mnoho o IPB

03.01.2011 11:08

VÍME VÍCE Třetí leden je dnem, kdy slíbil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zveřejnit právní dokumenty o převzetí krachující Investiční a poštovní banky (IPB) Československou obchodní bankou (ČSOB). Podle Kalouska se tak však nestane dříve než večer.

U Kalouska se skenuje. Večer se prý dozvíme mnoho o IPB

"Jde o spoustu materiálů, které nejsou v elektronické podobě. Čili my je teď intenzivně skenujeme a práce je s tím jako na kostele," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Kalousek. Podle něj tak utajované materiály nespatří světlo světa dříve než večer.

Nejdříve večer, spíše v noci

„Někdy po poledni dostanu do ruky webovou strukturu zveřejňovaných materiálů, která by měla materiály udělat přehlednými, ale osobně očekávám, že ke zveřejnění dojde nejdříve večer a spíše až v noci," doplnil Kalousek.

Co stát tajil? Dozvíme se...

Vedle zmíněných materiálů je napjatě očekáváno zveřejnění dosud tajné smlouvy státu o vyrovnání s japonskou bankovní skupinou Nomura, které stát tehdejší IPB násilně odebral a následně za symbolickou korunu prodal ČSOB.

Tato smlouva uzavřela dlouholeté spory republiky s japonským investorem. Ten původně držel 46 procent akcií zkrachovalé IPB. Po nucené správě a prodeji IPB Československé obchodní bance, tvrdila Nomura, že vláda porušila dohody o ochraně investic. Arbitráž v Londýně jí dala za pravdu.

Nomura požadovala nejprve 40, poté dokonce až 70 miliard korun. Prostřednictvím tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého se ČR s Nomurou v roce 2006 dohodla na mnohem nižším vyrovnání. Stát tak zaplatil „jen" 3 miliardy a 400 milionů korun.

Největší dohady po uzavření tajné smlouvy byly nad tím, co stát Nomuře slíbil výměnou za to, že dostala mohonásobně nižší odškodné, než požadovala prostřednictvím zmíněné arbitráže. Otazníky visí i nad slibem státu směrem k beztrestnosti manažerů Nomury i IPB. 

Přečteme si i rozsudek 

Zveřejněno by dnes mělo být i rozhodnutí pařížského tribunálu ve sporu státu s ČSOB. Tato prohraná arbitráž zvyšuje náklady státu na záchranu někdejší IPB o další téměř 2 miliardy korun na celkových 170 miliard korun. Právě rozhodnutí arbitráže bylo pro Kalouska impulsem ke slibu zveřejnit slíbené materiály.

Ten současně prohlásil, že hodlá žalovat představitele Zemanovy vlády, kteří se podepsali pod prodejem IPB Československé obchodní bance za symbolickou korunu, a to se zárukami státu za nedobytné pohledávky IPB, o kterých si může každý bankéř nechat jen zdát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…