Odchod z NERVu? Člověk nikdy neví, říká tajemně Rusnok

05.01.2011 20:08

Podle člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jiřího Rusnoka tento orgán příliš změn nevymůže. Následovat Pavla Kohouta a opustit jej však zatím nehodlá.

Odchod z NERVu? Člověk nikdy neví, říká tajemně Rusnok

Šéf protikorupční komise Národní ekonomické rady (NERV) vlády Pavel Kohout oznámil z kraje roku odchod z této funkce. Jedním z důvodů pro jeho rozhodnutí byla i deziluze z fungování NERVu. Po ohlášení své rezignace se skepticky postavil i k dalším snahám tohoto orgánu.

Zklamání záleží na očekávání

Vývalý ministr financí a jeden z dalších členů NERVu, Jiří Rusnok, ale Kohoutovy obavy nesdílí. "Nemám pocit takového zklamání," sdělil serveru ParlamentníListy.cz v reakci na Kohoutovy názory na činnost orgánu. "Záleží na tom, co od toho kdo čeká, já jsem si iluze nedělal," vysvětlil svůj postoj k funkci NERVu Rusnok.

Podle něho jsou však vize, že poradní orgán vlády může chod státu ovlivnit, mylné. "Nedělám si iluze, že nějaký poradní orgán vlády může zásadně změnit tuhle zemi nebo dokonce svět," uvedl realista Rusnok pro ParlamentníListy.cz.

Bývalý šéf financí ale zdůraznil, že činnost NERVu má mnohá pozitiva. "Je užitečný ke konfontaci názorů, ovlivňuje veřejnou diskuzi," vyjmenoval některé z kladů existence orgánu.

Gesto odchodu? Momentálně ne 

Sám tak Kohouta následovat nehodlá a o odchodu z NERVu neuvažuje. "Takové gesto je pro mě momentálně neaktuální," sdělil redakci dále Rusnok s tím, že do budoucna jej ale vyloučit nemůže. "Člověk nikdy neví, co se objeví za komplikace," uzavřel tajuplně člen NERVu.

Pavel Kohout se rozhodl z pozice vedoucího protikorupční skupiny NERV odstoupit začátkem roku. Důvodů pro své rozhodnutí uvedl hned několik. Mimo jiných mu vadil postoj premiéra Petra Nečase ke kauze Drobil. Ten považoval za skandální.

"Premiér Nečas se ministru Drobilovi za odvolání téměř omlouval, což jsem považoval za skandální. Správné řešení bylo, že Drobil měl letět. Ale měl letět bez jakýchkoliv řečí a cavyků," uvedl Kohout pro HN. Dalším problémem podle něho byly například chabé šance na uskutečňování návrhů poradního orgánu.


Vysokoobrátkoví vědci

K funkci a praktikám NERVu se pro ParlamentníListy.cz už dříve vyjádřil i politolog Zdeněk Zbořil. "Vím o americkém institutu, který radí i presidentovi (na zakázku) a pracuje v něm několik (10-15) mladých "vysokoobrátkových" vědců, ale také hned několik bývalých ministrů zahraničních věcí a jeden obrany. Také oni jsou nejrůznějších názorů, ale umějí se dobrat společného díla," konstatuje politolog Zdeněk Zbořil.

Poradní těleso se však podle něho dá i zneužít. "Podobný poradní orgán měl dokonce na začátku své éry indonéský president Suharto a různí členové tohoto institutu, který se zabýval analýzou aktuálních ekonomických poměrů a odhadem budoucího vývoje, jednak bádali, jednak "reprezentovali", neboli působili na veřejné mínění v USA ve prospěch důvěryhodnosti presidenta-generála," vysvětlil praktiku Zbořil.


Související:


Foto: investujeme.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…