Jak zprůhlednit financování politických stran? Transparency má recept

04.01.2011 14:20

Podle mínění české pobočky protikorupční organizace Transparency International by mělo být limitováno financování politických stran. Protikorupční organizace totiž považuje za alarmující, že část peněz z předražených zakázek na ministerstvu životního prostředí měla směřovat na financování ODS.

Jak zprůhlednit financování politických stran? Transparency má recept

Transparency International požaduje například audit politických stran nezávisle jmenovaným auditorem a změnu kontroly výročních zpráv a seznamu darovacích smluv. „Aby se snížil počet šedých nebo černých peněz, které do politických stran tečou," zmínil ředitel organizace David Ondráčka.

Strany by podle organizace měly mít povinnost zřídit si "transparentní účty", kde by byly vidět veškeré pohyby peněz.

"Jejich výdaje neodpovídají tomu, co legálně získaly," upozornil Ondráčka. Vyzval proto všechny ´whistleblowery´ (oznamovatele zevnitř státní správy o korupčním jednání nebo jiné osoby, které jsou bezprostředními svědky korupčního jednání a jsou schopny předložit relevantní důkazy), aby se obraceli na Transparency International.

"U nás se deklaruje, že otázka financování politických stran je věc veřejná, což ve skutečnosti znamená, že pokud k tomu chcete cokoli zjistit, musíte do knihovny v Poslanecké sněmovně, tam se zahrabat do hromady stohů papírů a smluv," podotkl.

Michálka nikdo nepodpořil. To je špatné

Připomněl, že v aféře Státního fondu životního prostředí státní aparát nepodpořil statečného státního úředníka, tedy Libora Michálka. Ten totiž na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil prostřednictvím nahrávek, na kterých poradce nyní již bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes. Drobil ale mezitím stihl Michálka odvolat. Ministr se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat.

SLEDUJEME kauzu Drobil

Naopak za pozitivní ve vládním boji proti korupci Transparency International.označila zvýšení počtu odhalených případů korupce na komunální úrovni (Kolín, Brno, Znojmo) či zahájení očistných kroků na ministerstvu obrany nebo vyvozování osobní odpovědnosti za špatné hospodaření na ministerstvu kultury a dopravy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…