Chystá se změna daně z příjmu: Rovná daň 19 procent

06.01.2011 8:52

Ministerstvo financí chystá změnu daní z příjmu. Návrh počítá místo patnáctiprocentní daně se sazbou 19 až 20 procent. Víc peněz by státu ale odvedli jen ti s vysokými příjmy. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD).

Chystá se změna daně z příjmu: Rovná daň 19 procent

Deník uvedl, že koncept takzvané superhrubé mzdy by se měl zrušit, takže většina lidí by změnu sazby neměla pocítit. Po odvodech pojistného a zdanění, by tak i po změně zákona většině lidí mělo zůstat stejně peněz jako dosud.

Naopak, ti, kteří berou více než 148 tisíc korun měsíčně, by ale na dani z příjmu zaplatili zhruba o čtvrtinu vyšší částku, než jakou odvádí nyní. Takže by již skončilo zvýhodnění vyšších příjmů a všichni by zaplatili devatenáct procent.

Navíc ministr financí podle MfD slibuje nemilosrdný boj daňovým výjimkám. Zachovat chce pouze ty daňové úlevy, které podporují bydlení, vzdělávání, vědu a výzkum, zdravotně a sociálně postižené a také spoření na stáří.

Další novinka - zavedení zaměstnaneckého paušálu - by měla nahradit některé zaměstnanecké úlevy na dani, jako jsou stravenky a další benefity. „Ministerstvo pracuje s částkou dva tisíce korun na hlavu coby s odečitatelnou položkou z daňového základu," dodala MfD s tím, že přehodnotit výjimky Česku doporučuje i OECD, neboť podle plánu by výjimky neměly lidi podněcovat k tomu, aby se vyhýbali daním.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…