Tisk maturitních testů? Ochranka a kamery jako v budově rozvědky

07.01.2011 16:48

Jak se budou tisknout maturitní testy? A existují vůbec kolem toho nějaká bezpečnostní opatření? To se snažil zjistit Radiožurnál, jehož reportérka vnikla do příslušné tiskárny. A nestačila se divit – kamery, bezpečnostní rámy, ochranka… Radiožurnál měl údajně jako první a také poslední možnost zjistit úroveň zdejší bezpečnosti.

Tisk maturitních testů? Ochranka a kamery jako v budově rozvědky

Pět zaměstnanců malé tiskárny, kteří se starají o správné vytištění maturitních testů, jsou pod přísným dohledem téměř třiceti kamer, u sebe nesmí mít nic kromě léků, nebo svačiny. To údajně zjistila reportérka Českého rozhlasu, kterou přísně střeženou budovou provázeli kromě vedoucí tiskárny i ředitel CERMATU Pavel Zelený a jeho mluvčí Petr Habáň.

„Tohle je tiskárna, ve které probíhá výroba zkušební dokumentace pro maturanty," provedla reportérku ředitelka Pavlína Kottová. „Je to děláno na černobílých strojích a jeden je barevný. Na něm se tisknou barevné testy pro zeměpis a dějiny umění," zmínila dále Kottová.

Vše se děje pod dohledem kamer

Dokumenty pro maturity mají podle Kottové čárové kódy a podle nich se řídí kompletace a balení přímo na učebny pro žáky. Tiskaři prý testy vůbec nevidí, nemají ani tu možnost, nebo všechny testy jsou při výrobě vždy ve strojích, kolem nichž je rozmístěno údajně až třicet kamer.

„Zaměstnanci musí nosit pracovní oděv bez kapes, procházejí bezpečnostním rámem, mohou si přinést pouze léky a svačinu. Z budovy během osmihodinové směny nesmějí odejít. Všichni jsou srozuměni s tím, že je při práci snímají kamery," uvedl v této souvislosti rozhlas.

Zneužití otázek se trestá pokutou. Až 50 miliónů

Kdo by chtěl jakýmkoli způsobem zveřejnit zadání maturitních otázek, bude muset zaplatit prý až padesátimilionovou pokutu. Navíc zaměstnanci museli podle zjištění rádia podepsat přiznání, že nemají v příbuzenstvu někoho v maturitním ročníku. „Přijde mi to v pořádku," řekl k tomu reportérce jeden ze zaměstnanců.

„Tady se to kompletuje, kolega k tomu přikládá nějaké příbalové materiály a pak balíčky naskládá do bedny, která se odveze do externího skladu. Tam už jsou tříděny po jednotlivých okresech," zakončila prohlídku ředitelka tiskárny Pavlína Kottová.

Foto: Jan Rosenauer- ilustrační foto

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…