Podle Hegera se tripartita neshodla na připlácení ve zdravotnictví

13.01.2011 14:17

Tripartita se neshodla na tom, za co by si lidé měli připlácet ve zdravotnictví a jak by se měla stanovit standardní péče placená ze zdravotního pojištění. Sdělil to ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Podle Hegera se tripartita neshodla na připlácení ve zdravotnictví

Se stanovením standardů a možností připlácení za nadstandard počítá novela o zdravotním pojištění. Ta je součástí zdravotnické reformy. Odbory ale k ní mají výhrady. 
    

Odborům se nelíbí hlavně vymezení toho, co je vlastně standardní péče a na co by měl mít pacient nárok ze zdravotního pojištění. Podle nich je stanovení nedostatečné. Standardem má být podle plánu ministerstva současný seznam výkonů, tedy vyhláška. Tu by si ale prý každé zdravotnické zařízení mohlo vyložit jinak, takže někde by třeba léčbu uhradila pojišťovna a jinde by si ji pacient musel platit.

Spory ve vyhlášce se vedou hlavně o paragraf s číslem 13, který má v normě o zdravotním pojištění připlácení umožnit. "My navrhujeme průlom do tohoto paragrafu. Je to po 20 letech naprosto klíčová záležitost otevírající reformu zdravotnictví," řekl dnes ministr.

Sledujeme téma: Exodus lékařů

O detailech paragrafu 13 budou zástupci ministerstva zdravotnictví s odboráři jednat ještě příští týden. Pokud se dohodnou, tak vláda by podle ministra mohla reformní novelu projednat začátkem února. Poté by zákon dostal parlament.

Jak Heger sdělil, celou novelou zamýšlí nejen dostat do zdravotnictví víc peněz, ale především nastavit stejné poskytování péče pro všechny. Odpadly by tak "výstřelky, kdy lékaři z dobré vůle či pod nátlakem pacientů" volí třeba dražší zdravotnické materiály nebo operaci robotem, i když to v daném případě není nutné, dodal ministr. 

Čtěte také:

Kromě tématu zdravotnictví byla na programu tripartity i důchodová reforma. Vize odborů a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka se přitom značně liší. Podrobnosti z jednání ještě přineseme.

Čtěte také:

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…