Rýpnutí: Slovo Víta Bárty má cenu Langerova či Grossova

13.01.2011 15:05

Ministr dopravy a bývalý spoluvlastník bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta dal před třemi měsíci čestné slovo premiéru Nečasovi, že jeho firma nesledovala politiky ODS. Martin Fendrych v komentáři pro Týden.cz tvrdí, že to je totéž, jako kdyby ho dali Langer či Gross.

Rýpnutí: Slovo Víta Bárty má cenu Langerova či Grossova

Sledování bývalé starostky Prahy 11 Marty Šorfové (ODS) a její rodiny bezpečnostní agenturou ABL se ukazuje jako lakmusový papírek hodnověrnosti ministra dopravy. „Čestné slovo Víta Bárty má cenu asi jako čestné slovo Ivana Langera nebo Stanislava Grosse. Před třemi měsíci dal premiéru Nečasovi čestné slovo, že jeho bývalá firma ABL před čtyřmi lety nesledovala politiky ODS," připomíná Martin Fendrych v komentáři pro Týden.cz.

Deník MF Dnes své dřívější informace o špehování dnes podložil důkazy ze stovek fotek, PDF souborů a záznamů z videokamer. Navíc zjistil, který detektiv politiky ABL sledoval. „Z toho všeho celkem jasně plyne: ministr dopravy Vít Bárta lhal," má jasno Fendrych, který v polistopadovém období působil jako náměstek ministra vnitra.

Špehování nemělo bránit radnici v korupci, ale podpořit zlodějny

Pro komentátora je hlavně šokující, že exstarostka byla nejspíš sledována proto, že bránila rozkrádání teritoria, za které nesla z titulu své funkce zodpovědnost. „Velmi podstatná věc v celé kauze je, že nebyla sledována zkorumpovaná politička, ale slušná žena. Nešlo o pozitivní motivaci - bránit radnici v korupci, ve zlodějnách, ale o úplný opak, podpořit zlodějny," upozorňuje Fendrych.

Zároveň si je ale jist, že s Bártou to nehne. A s koalicí, jež přestála i hlasování o nedůvěře po kauze Drobil, také ne. „Věci veřejné se chtějí ve vládě udržet. Přece jen je to asi naposledy, co se dostaly do sněmovny, tak si ty čtyři roky chtějí užít. Zatím bodují ve prospěch soukromých detektivních agentur: policie je na krovkách, rozpočet vnitra oříznut o osm miliard, zájem o bezpečnostní agentury poroste. Být ve vládě se prostě vyplatí," podotýká komentátor.

V ODS vládne strach, že ABL může sledovat její lidi i dnes

Co tedy bude výsledkem oné „ABL nepříjemnosti", kromě vědomí veřejnosti, že Bárta je chladnokrevný lhář, což zas není až taková bomba. Výsledkem je zjevně strach ODS, že ABL může klidně i dnes sledovat její lidi. „Bohužel nejsou jen politici jako Marta Šorfová, kterou špehujete a žádný kloudný vyděračský materiál z toho nevzejde. Mnozí modří pánové mají jistě hodně nahnáno," domnívá se Fendrych.

Firma ABL se chystá prodat svou detektivní divizi, což má podle Víta Bárty uklidnit napětí mezi Věcmi veřejnými a ODS. Vtipné. „Komu? No dejme tomu nějaké nové detektivní firmě, kterou mohou Bártové nenápadně, zezadu vlastnit. Předseda VV Radek John říká, že ABL je mu ´šumák´, a Vít Bárta tvrdí, že s ABL nemá již vůbec nic společného. Proč tedy veřejně oznamuje, že ABL prodá detektivní divizi?" pozastavuje se Fendrych nad dalším podivným krokem Bárty.

K věci:

Věřím Bártovi, že jde o spiknutí. Ale policie ať v kauze ABL jedná, vyzývá Šťastný  

Důkazy: ABL politiky ODS sledovala. Bárta to stále popírá 

ABL Bártu netrápí. "Krásné ráno" tráví na Facebooku 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…