Ministr Besser chce reklamu v ČT ještě další dva roky

13.01.2011 16:51

Prostředky pro financování kultury by chtěl získat šéf resortu Jiří Besser tak, že by Česká televize vysílala ještě po přechodnou dvouletou dobu reklamu. Tento záměr ale vehementně odmítají komerční televize.

Ministr Besser chce reklamu v ČT ještě další dva roky

Na semináři o senátní novele, která má zachovat reklamu ve veřejnoprávní televizi uvedl ministr kultury Jiří Besser, že české kultuře by prospělo, kdyby reklama v České televizi na přechodnou dobu dvou let zůstala. „Cílem je zajistit i do budoucna příjmy fondu pro podporu kinematografie a zachránit nefunkční Státní fond kultury, kterému hrozí zrušení kvůli nedostatku příjmů," uvedl ministr.

Besser nicméně zopakoval svůj loňský záměr tento fond zrušit, neboť Sněmovna už pět let nedokázala zvolit jeho radu, která by mohla peníze na kulturní projekty rozdělovat. Na bankovním účtu fondu přitom leží aktuálně podle ministra zhruba 40 milionů korun. Besser by rád zákonodárce přesvědčil například o tom, aby peníze převedli na granty poskytované ministerstvem a nemovitosti na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Proti zrušení fondu kultury jsou senátoři ODS Töpfer a Oberfalzer

Důvodem pro zrušení fondu je podle ministra i jeho špatné hospodaření. Besser uvedl, že podle nedávného nepravomocného rozsudku by měl fond uhradit více než 80 milionů korun v souvislosti s pronájmem pražského Domu U Černé Matky boží. Podle ministra je na místě fond zrušit a pohnat k zodpovědnosti ty, kteří v uplynulých letech špatnou situaci zavinili.

Proti zrušení fondu kultury se postavili autoři novely, senátoři za ODS Tomáš Töpfer a Jiří Oberfalzer. Podle nich samotný fond nemůže za špatně uzavřené smlouvy a za „prošustrování" majetku. „Nic mne nepřesvědčilo o tom, že by fond neměl existovat," uvedl Oberfalzer.

K věci:

Besser rozhoduje, co s operou: Možná ji zavřu, říká 

Böhm chce prověřit investice vložené do obnovy Klementina

Besser: Němci naší kultuře Karlem IV. políček nedali 

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…