Nečas: Česko přijme euro, až to bude výhodné

14.01.2011 12:03

Česká republika přijme euro ve chvíli, kdy splní maastrichtská kriteria, eurozóna bude stabilní a nová měna bude výhodnější než udržení koruny. V pátek to oznámil premiér Petr Nečas.

Nečas: Česko přijme euro, až to bude výhodné

Nečas přiblížil postoj svého kabinetu k přijetí společné evropské měny během svého vystoupení na konferenci s názvem Aktivní evropská politika - klíčový národní zájem ČR.

Euro jen pokud to bude výhodné

"Samozřejmě si musíme být vědomi našeho závazku k euru, s tím však lze počítat až ve chvíli, až budeme sami splňovat maastrichtská kriteria," vysvětlil Nečas. Podle něj se musí ustálit situace v zemích EU, které už společnou měnu používají a jsou nyní otřeseny nutností výrazně pomáhat některým z nich.

Musí prý také platit, že "náklady na přistoupení k euru budou nižší než náklady na udržení samostatné koruny".

Premiér také uvedl, že Česko jako malá a otevřená ekonomika má jasný zájem na pokračování konvergenčního procesu v EU. Země by se ale podle něj měla naučit jasně vyjádřit své stanovisko a vystupovat v EU pragmaticky.

Klaus navrhuje výjimku

Česká vláda se podobným způsobem k možnosti přijetí eura vyjadřuje už delší dobu. Loni na podzim se podle médií na vládu obrátil prezident Václav Klaus s návrhem, aby ČR ve věci eura vyjednala v unii výjimku podobnou té, jako mají Velká Británie či Dánsko.

Praha také nemá zájem podílet se na nákladném záchranném plánu, takzvaném permanentním krizovém mechanismu, pro ty země eurozóny, které se dostaly do hospodářských potíží. V prosinci premiér uvedl, že Česko bude trvat na tom, aby se tento krizový mechanismus týkal jen zemí eurozóny, a ne států jako je ČR.

Foto: Hans Štembera

Související:

Česko nesplňuje podmínky přijetí eura, tvrdí Evropská komise 

Havlovy řeči o přijetí eura jsou blábol a tápání ve tmě, míní ekonomové 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…