ABL? Komplexní služby. I střelba na cíl, uhranul Rath

14.01.2011 14:23

Někdejší pracovník ABL Pavel Petrlíček měl doma podle MF Dnes doslova zbrojní arzenál. A nejednalo se o sportovní pistole, ale rychlopalné zbraně. Bývalý personalista agentury, současný ministr školství Josef Dobeš, napsal soudu v roce 2008, když se Petrlíček rozváděl, že detektiv potřebuje ke své práci střelné zbraně.

ABL? Komplexní služby. I střelba na cíl, uhranul Rath

Nešlo však o zbraně, které by člověk potřeboval k osobní ochraně. Podle odborníků jsou samonabíjecí pušky a brokovnice Remington zbraně určené výhradně k zabíjení lidí.

Asi se chystal na misi

„Na mě to působí, že se ten člověk chystal na nějakou speciální záchrannou misi do Afghanistánu. Ale teď vážně. Nedovedu si představit důvod, kvůli kterému by měl zaměstnanec soukromé bezpečnostní agentury disponovat takovým množstvím palných zbraní. Doufám a chci věřit, že se jedná pouze o sběratelskou vášeň," řekl ParlamentnímListům.cz bezpečnostní expert ODS Jan Vidím.

Ministři Vít Bárta a Josef Dobeš se k celé kauze údajného sledování politiků ODS na Praze 11, které měl právě Petrlíček řídit, nevyjadřují. Odkazují na policejní vyšetřování.

K tématu:
Dnes Bártův Rambo. Noviny trápí ABL pomalu a postupně
SLEDUJEME kauzu ABL

„Text dopisu, určený soudu pro rozvodové řízení a podepsaný ministrem Dobešem, svědčí o tom, že lidé kolem ABL jsou mírně řečeno ujetí. Zbrojní arzenál a řeši kolem utajovaných akcí to jenom potvrzují," uvedl pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra František Bublan.

Poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml, bývalý policista, si zbraně vysvětluje jako koníček. „Pro činnost detektiva soukromé agentury to nutné není. Asi se jedná o fandu do zbraní a střílení. Vždyť je to sport," míní Huml.

Jsou to zbraně zabijáka

Vysoký policejní důstojník, který nechtěl být jmenován, má jiný názor.

„Jde o výbavu profesionálního zabijáka. Je ale pravda, že Petrlíček jako bývalý policista měl ty zbraně zřejmě z minulosti a jistě držené legálně. Já osobně si myslím, že automatické a poloautomatické zbraně patří jen do rukou státních bezpečnostních složek. Jenomže v posledních letech můžete běžně koupit v obchodě za nějakých 150 tisíc špičkovou finskou sniperskou pušku. Má sice nějaká omezení, ale trochu schopný zbrojař vám ji bez problémů upraví na zbraň, kterou používají zásahové jednotky. A sehnat speciální dutou nebo třaskavou munici by také nebyl problém," tvrdí policista.

Středočeský hejtman David Rath je přesvědčen, že lidé v agentuře ABL zbraně nezbytně potřebují. „Pan Bárta je profík. Předpokládám, že jeho agentura nabízela komplexní služby, včetně střelby na cíl," domnívá se Rath.

"Já vám k tomu řeknu jen jedno: No comment," reagoval pro ParlamentníListy.cz PR manažer agentury Martin Marcilis.

Problém se sledováním politiků ODS:
Věřím Bártovi, že jde o spiknutí. Policie ale ať jedná, říká Šťastný
Macek (ODS): Jak se z toho Bárta asi vykecá? Zatím drží bobříka mlčení
Ministr Bárta: Už se nebudu vyjadřovat a počkám na šetření policie
Důkazy: ABL politiky ODS sledovala. Bárta to stále popírá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…