Tišnovští se bouří proti bioplynové stanici

19.01.2011 19:06

Soukromý investor by rád v Tišnově u Brna zbudoval novou bioplynovou stanici. Místní obyvatelé i úředníci kraje jsou ovšem proti. Pokud stanice vznikne, pak podle názoru úředníků zásadně utrpí místní rekreační oblast.

Tišnovští se bouří proti bioplynové stanici

Společnost House Property a.s. by ráda v Tišnově u Brna vybudovala bioplynovou stanici. Místním se to ale ani trochu nezamlouvá. Proč? Okolní pozemky totiž slouží především k rekreaci a jejich majitelé se bojí hluku a především smradu. Bioplynová stanice by totiž měla vzniknout v údolí, kde nejsou rozptylové podmínky právě nejlepší. Sečteno a podtrženo, pokud stanice vznikne, rekreanti si už neodpočinou.

„Způsob využití pozemku musí být v souladu se stávajícím využitím sousedních pozemků, což je individuální rekreace, sport, zahrádkářská činnost a nesmí zhoršovat životní podmínky uživatelům sousedních nemovitostí," sděluje rada města Tišnova. Její vyjádření najdeme v materiálech Jihomoravského kraje. Své stanovisko k plánované bioplynové stanici totiž vydal i krajský úřad a také on doporučil výstavbu stanice nezrealizovat.

Nespokojení obyvatelé, povodně, nevyhovující silnice

Zástupci společnosti House Property a.s. ovšem svůj boj nevzdávají. Poukazují přitom na to, že v obci Zwentendorf v Rakousku existuje obdobná stanice a Rakušané si na její provoz nestěžují.

Krajský úřad Jihomoravského kraje ovšem ve svých kritických připomínkách neskončil. K nespokojenosti obyvatel Tišnova se záměrem přidalo ještě nevyhovující dopravní spojení. „Problematickým se jeví též nevyřešené dopravní napojení a kapacita silnice Tišnov - Drásov, která bývá navíc ohrožena občasnými rozlivy toku Lubě," upozorňuje Jihomoravský kraj.

Příštích pět let nebude závěr úředníků přehodnocován. Bioplynová stanice v Tišnově by neprospěla životnímu prostředí, spíše naopak.

Související:

ČSSD: Žádáme zrušení celého procesu EIA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…