Sehnalová (ČSSD): Maďarské předsednictví chce dokončit Dunajskou strategii

22.01.2011 11:05

Evropský parlament včera během plenárního zasedání projednal hlavní priority maďarského předsednictví.

Sehnalová (ČSSD): Maďarské předsednictví chce dokončit Dunajskou strategii

Jednou z oblastí, v níž by se mělo Maďarsko aktivně angažovat, je také tzv. Dunajská strategie. Jejím cílem má být lepší efektivita ve využívání zdrojů zapojených regionů, integrovaný přístup k území a zlepšení vzájemné spolupráce.

Do příprav strategie byly zapojeny členské i kandidátské země Evropské unie, jenž svou geografickou polohou spadají do širšího regionu Podunají. Součástí projektu je tak i Česká republika. Do strategie by se vedle představitelů centrálních vlád měli zapojit i zástupci regionálních a místních samospráv či neziskového sektoru.

Koncem roku představila Evropská Komise dlouho očekávanou konečnou verzi strategie v podobě Akčního plánu. Poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová posun v přípravách Dunajské strategie velmi vítá: "Dunajská strategie může opravdu pomoci prohloubit spolupráci v regionu střední a východní Evropy a pro Českou republiku by to určitě neměla být okrajová záležitost. Bude však úspěšná pouze v případě, že k ní budeme přistupovat aktivně i my. Jsem přesvědčena, že společných témat je velmi mnoho".


Akční plán představuje základní priority a příklady projektů v hlavních tematických oblastech Dunajské strategie. Těmi jsou např. dokončení dopravního a energetického propojení mezi regiony, podpora cestovního ruchu či ochrana životního prostředí.

Přijetí výsledné podoby strategie se očekává na zasedání Evropské rady v červnu 2011.

Související:
Březina (KDU-ČSL): Pacienti získají snazší přístup k přeshraniční péči
Sehnalová (ČSSD): Musíme ochránit Evropanky
Pozor. EU může prznit obaly nejen u cigaret, děsí se výrobci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.