Pozor. EU může prznit obaly nejen u cigaret, děsí se výrobci

03.12.2010 9:24

Asociace SYBA, která sdružuje firmy vyrábějící obaly, nesouhlasí s navrhovanými změnami Směrnice o tabákových výrobcích, která má zavést jednotné černobílé obaly cigaret a má zakázat jejich vystavování v prodejnách.

Pozor. EU může prznit obaly nejen u cigaret, děsí se výrobci

Návrh směrnice se nelíbí ani prezidentovi Václavu Klausovi, který kvůli ní dokonce poslal dopis předsedovi vlády Petru Nečasovi.

EXKLUZIVNĚ Klaus v dopise navrhl Nečasovi zákaz kouření 

Eurohon na kuřáky: Klaus jasně proti. A Nečas? Vyčkává  

Obalová asociace SYBA považuje takový krok, který by sjednotil vzhled tabákových obalů za nesmyslný, kontraproduktivní a zcela v rozporu s trendem zavádění sofistikovaných obalů s řadou ochranných prvků k ochraně značkového zboží, jako jsou například specifické barvy či tvary obalů, které není lehké napodobit. Navrhované opatření by povolovalo tisknout pouze názvy značek, zdravotní varování a další povinné údaje. Samotné balení by bylo zcela identické napříč trhem.

Povinné obaly cigaret vyvolávající zvracení. Víme, jak budou vypadat

Fotogalerie návrhů ZDE 

Padělatelé sníží své náklady

„Opatření povede k omezení možnosti sdělovat významné informace spotřebitelům, kteří by tak nebyli schopni rozeznat výrobek značky, který preferují," uvedl Vlado Volek, ředitel Obalového institutu SYBA. „Zavedení tohoto opatření je naprosto nepřijatelné. Navíc identická balení vytvoří snazší podmínky pro padělání výrobků, kdy spotřebitel nebude schopen rozpoznat legální výrobek od padělaného," dodal Volek.

Podle asociace lze očekávat, že navrhované opatření poškodí i výrobce obalů. Stávající kvalita krabiček totiž vyžaduje sofistikované technologie, které mají výrobci již s nemalými náklady zavedené. Navrhované opatření ale výrazně sníží požadavky na kvalitu a otevře cestu k pokoutné, těžko kontrolovatelné „garážové" výrobě obalů pro padělky. Padělatelům se zjednoduší možnost tisknout falešné etiky, protože vyrobit černobílý obal bez ochranných prvků bude výrazně snažší.

Bruselský car, který reguluje všechno

„Lapidárně se dá říci, že by se jednalo o výzvu k produkci padělků tabákových výrobků i obalů ve velkém měřítku a přes kopírku. Mohlo by se také jednat o precedent, kdy by dané opatření mohlo být postupně uplatňováno i na výrobky z jiných odvětví, například vybrané nápoje a potraviny," řekl Volek.

„Aby úředníci v Bruselu dokázali, že k něčemu jsou, vymýšlejí stále nové a nové hlouposti a regulace. Je jen otázkou času, kdy může přijít podobný návrh například u alkoholu, kdy budeme mít jednotné černobílé etiky u whisky, vína či piva s nápisem, že alkohol škodí zdraví. Já nechci žít v nevolnictví pod bruselským ani jiným carem. Toho už jsme si užili v historii dost," řekl ParlamentnímListům.cz Volek.

Svazující regulace? Ráj pro nelegální obchod

Riziko nárůstu množství padělků po zavedení opatření potvrdil i plukovník Miroslav Nováček, který je ředitelem sekce Pátrání a dohledu při Generálním ředitelství cel ČR. „Zamýšlené sjednocení grafického vzhledu obalů tabákových výrobků výrazně napomůže jejich nelegální výrobě a padělání, a tím usnadní přístup nelegálně vyrobených cigaret na trh. Každý krok, který usnadní padělání jakýchkoliv výrobků, ztíží náš boj s černým trhem," řekl Nováček.

Ten dodal, že nelegální výrobny cigaret a obalů v Česku provozují především Vietnamci. Rovněž upozornil na to, že vysoké zdanění cigaret povzbuzuje jejich nelegální výrobu, která má nižší náklady a vysoké daně také povzbuzují pašování legálně vyrobených cigaret ze zemí, kde jsou daně na cigarety mnohem nižší, například z Ukrajiny.

Nelegální kouření škodí zdraví

Nováček rovněž upozornil na to, že nelegální cigarety bývají vyráběny v otřesných podmínkách, kdy byly v nekvalitním tabáku objeveny i prvky ptačího a myšího trusu či plísní. Boj za větší zdraví tak nakonec podle něho může naopak vést k vyššímu poškození zdraví kuřáků, pokud se díky nové regulaci rozšíří nelegální výroba cigaret.

Zavedení nové směrnice by mělo podle Nováčka několik negativních dopadů. Díky vzestupu ilegální výroby by stát přicházel o daně z prodeje cigaret, protože legálních cigaret by se prodalo méně. Dále spotřebitel by kouřil chuťově nekvalitní tabák, který by navíc zvyšoval zdravotní rizika.

Bůček škodí vašemu zdraví

Odpůrce bruselské regulace, europoslanec ODS Ivo Strejček upozornil na to, že všude, kde bylo podobné opatření zavedeno, rapidně narost nelegální obchod a výroba cigaret. Jednotné balení také porušuje autorské právo, protože designeři obalů a vlastníci ochranných značek nainvestovali do vizáže obalů nemalé částky.

Podle něho je zde nebezpečí, že se cigarety stanou precedentem a podobná úprava bude i u alkoholu či například tučných a dalších „méně zdravých" potravin. Například ve Švédsku a Thajsku se uvažuje u zdravotních varování u alkoholu. Podobné černobílé obaly jako u cigaret se mimochodem připravují i u DVD s válečnou tématikou.

EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

Násilí škodí zdraví, může stát na DVD. Jako na cigaretách

Poslanci národních parlamentů jen zvedají ruce pro směrnice EU

Strejček se obává, že Evropská unie podle něho nakonec regulaci schválí. „Unie reguluje kde co. Sama německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že 80 procent národních zákonů pouze transponuje předpisy Bruselu. Jen vloni vyprodukovaly unijní instituce celkem 2 370 právních aktů. V unii existuje 31 tisíc právních předpisů platných pro všechny členské státy. To je naprosto šílené," řekl ParlamenntnímListům.cz Strejček. 

Ten doplnil že administrativní dopady unijních předpisů v roce 2008 stály ČR podle analýzy think-tanku Open Europe dvě miliardy eur, tedy více než 50 miliard korun a harmonizace pravidel s EU doposud ČR stála 340 miliard korun.

"Dnes jsem cestou sem tankoval na benzínce a při placení u pultu říkám pumpařce, že  Brusel plánuje, že ty cigarety, které má vystavené, bude muset mít schované a že budou mít černobílé obaly. Ta na mě koukala, jako bych spadnul z Marsu. Pak dodala, ať už jde Brusel do háje a že jsme do té unie neměli chodit. To mi fakt dneska řekla. Nelžu," řekl Strejček.

Zákaz vystavování by poškodil trafiky

Mezi opatřeními, která jsou podle asociace naprosto nepřijatelná, patří i možný zákaz vystavení tabákových výrobků v místě prodeje. „Vystavení tabákových výrobků má vedle marketingových pohnutek i vedlejší účinek veřejné kontroly a tak jej lze chápat i jako další ze způsobů boje proti padělkům," řekl Volek. Umístění tabákových výrobků pod pult povede ke ztížení kontroly v rámci boje proti padělkům," doplnil Nováček.

Zákaz vystavení by uvalil zejména na malé podnikatele provozujících kiosky a trafiky nové dodatečné náklady (stavební úpravy, stěhování do větších prostor a podobně) a tak mohl pro řadu z nich znamenat konec jejich podnikání. „Tento zásah regulátora do vztahu obchodník - spotřebitel, resp. výrobce - spotřebitel je extrémní a nepatřičný. Zákaz vystavení je pouze zametením problému pod koberec," řekl Strejček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…