Tisíce sester bez práce. Exministryně počítá spoušť po lékařích

25.01.2011 7:35

Asociace zdravotních sester mluví za 13 tisíc svých členů, zdůrazňuje její šéfka, exministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Podle ní je protestní akcí lékařů Děkujeme, odcházíme ohrožena budoucnost až deseti tisíc sester.

Tisíce sester bez práce. Exministryně počítá spoušť po lékařích

Jurásková s prohlášením asociace o nesouhlasu s formou lékařského nátlaku vystoupila na sklonku minulého týdne. Pro ParlamentníListy.cz rozhodně odmítla, že by šlo jen o prohlášení jakéhosi prezídia.

"Prostřednictvím našich předsedkyň a předsedů odborných komisí a regionů jsme oslovili členskou základnu a na základě tohoto průzkumu prezentujeme názor svých členů," zdůraznila Jurásková. Upřesnila, že v praxi tak asociace mluví za zhruba pětinu všech zdravotních sester.


Co doktor, to tři sestry

Kolik přesně sester je ohroženo odchodem lékařů není asociace schopna přesně vyčíslit. „Je těžké to specifikovat, protože neznáme přesnou strukturu odcházejících lékařů a jejich odborností," vysvětlila ParlamentnímListům.cz Jurásková. Nicméně podle ní se na každého lékaře v průměru vážou tři sestry. Svým odchodem tak lékaři potenciálně existenčně ohrožují až dvanáct tisíc sester.

„My už máme z některých nemocnic vážné varování, že pokud odejdou lékaři, tak nelékařský personál dostane výpověď. Možná je to od vedení nemocnic forma psychologického nátlaku na lékaře, které se ani příliš nedivím, ale rozhodně bych tu hrozbu nepodceňovala," konstatovala pro redakci Jurásková.

Počet ohrožených sester ParlamentnímListům.cz potvrdila i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Dagrmar Žitníková. Ovšem tento svaz na rozdíl od asociace vyjádřil lékařům podporu. "Ministr zdravotnictví má moc i dostatek prostředků v resortu, aby požadavkům lékařů vyhověl bez nutnosti brát ze státního rozpočtu," konstatovala Žitníková.

Podle ní odborový svaz reprezentuje zhruba pětadvacet tisíc zdravotních sester. K podpoře lékařů nicméně Žitníková poznamenala, že "není možné skokově vzdálit jednu skupinu nemocničního personálu od zbytku celého systému". Podle ní tak je nutné řešit v návaznosti na případný růst platů lékařů i růst mezd nelékařského personálu,

Dohoda v nedohlednu. Konec února se blíží

Že se najde v termínu před vypršením ultimata lékařů (28.únor) řešení, už Jurásková příliš nevěří. „Kdybyste se mě zeptali před třemi týdny, pak bych odpověděla, že věřím, že se řešení najde. Tu víru ale ztrácím," uvedla dále pro ParlamentníListy.cz exministryně.

Podle ní jsou lékaři reprezentovaní Lékařským odborovým klubem se státem zastoupeným ministrem Leošem Hegerem v zákopové válce. „Bylo třeba najít jakéhosi prostředníka, kterého budou obě strany respektovat a budou ochotny s ním diskutovat," myslí si Jurásková.

„Ale po posledním čtvrtečním jednání, kdy lékaři jako další odrazový můstek k jednání nastolili mzdové požadavky, tak to nevidím dobře. Situace skutečně začíná být tak vážná, že nevím, jestli nějaké občanské výzvy a takové ty apely na etiku našeho povolání vůbec pomohou," dodala.

Může za to ministr?

Podle Žitníkové je naopak viníkem jednoznačně ministr zdravotnictví Leoš Heger. "S lékaři v podstatě vůbec nekomunikoval. Tvrdí, že nemá prostředky na růst jejich mezd, ale to není pravda. V systému ty peníze jsou, jde jen o ochotu vyhovět namísto lhaní," dodala Žitníková.

Předsedkyně svazu na dotaz redakce rozhodně odmítla, že by vinu mohli nést lékaři tím, že nastavili příliš vysokou laťku mzdového kompromisu k možné dohodě.  

Sestry chválí Klaus

Připomeňme, že prohlášení sester vydala Jurásková v pátek. "Česká asociace sester výrazně nesouhlasí s formou protestů, které provádí lékařský odborový svaz," uvedla v něm s tím, že asociace sester proto odmítá podpořit lékaře v jejich protestech. A to ani přesto, že i sestry by rády vyšší platy.

Postoj sester v dopise ocenil i prezident Václav Klaus, podle něhož je odmítnutí nátlakové kampaně projevem projev mimořádné odpovědnosti a zdravého rozumu. "Je důležité, že naše veřejnost slyší, že za zdravotníky nemluví pouze skupina profesionálních odborářů a funkcionářů Lékařského odborového klubu," napsal Klaus doslova.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…