Máte pravdu. Ale protestujte jinak, vzkazují lidé lékařům

24.01.2011 13:01

VÍME PRVNÍ Navzdory profesionálně vedené kampani nesouhlasí s protestní akcí lékařů Děkujeme, odcházíme většina veřejnosti. Zároveň ale z průzkumu, který provedla společnost MÉDEA RESEARCH, vyplývá, že veřejnost je nakloněna zvýšení platů lékařů.

Máte pravdu. Ale protestujte jinak, vzkazují lidé lékařům

Iniciativu lékařů Děkujeme, odcházíme odmítá téměř 59 procent veřejnosti, naopak ji podporuje pouze necelá čtvrtina populace. Zjistil to průzkum společnosti MÉDEA RESEARCH, který se uskutečnil ve dnech 4. - 13. 1. 2011 na vzorku 501 respondenta a byl prováděn tak, aby byl reprezentativní na populaci ČR z hlediska pohlaví, věkových skupin, vzdělání a regionu.

Tento způsob protestu lékařů neschvaluje 59 procent respondentů, pochopení pro něj má jen 24 procent dotázaných. Kontrastně s těmito výsledky vyznívá zjištění, že 57 procent účastníků průzkumu souhlasí s tím, že by lékaři měli dostávat vyšší platy, než mají nyní. Opačného názoru bylo jen 15 procent respondentů. S požadavkem na trojnásobek průměrného platu v ČR však souhlasí jen 26 procent, naopak ho odmítá 47 procent dotázaných.

CELÁ ZPRÁVA Médea Research ZDE


Důsledek mediální masáže, která postavila lékaře do role vyděračů

„To, že velká část veřejnosti podporuje požadavky lékařů, ale na druhou stranu nesouhlasí s jejich protestní akcí, je výsledkem mediální masáže, která se rozpoutala a postavila lékaře do role vyděračů," uvádí pro ParlamentníListy.cz Martin Jaroš, který má protestní kampaň lékařů v agentuře Ewing PR mediálně na starosti.

K tématu:
Lékaři radí, jak o nich psát. Přečtěte si instruktáž 

Průzkumy týkající se akce Děkujeme, odcházíme pečlivě sleduje, ale připomíná i předchozí dva se zcela rozdílnými výstupy. Ten pro pořad České televize Otázky Václava Moravce vyzníval jako podpora veřejnosti lékařům, naopak nedávný průzkum agentury SANEP přisoudil lékařům jen třetinovou podporu.

Související: Lékaři ztrácejí podporu veřejnosti


Lidé se bojí, že nedostatek lékařů ohrozí jejich zdraví i život

„My jsme během kampaně vysvětlovali na náměstích tisícovkám lidí, jak to v nemocnicích opravdu vypadá. Lidé chápali naše požadavky a negativních reakcí jsme zaznamenali minimum. Na stranu lékařů se stavělo devětadevadesát procent veřejnosti," tvrdí po zkušenostech z kampaně její mediální autor Jaroš.

Pokles podpory lékařům může souviset s tím, že si lidé blížící se hrozbu začínají čím dál víc uvědomovat a považovat za velký problém. V průzkumu se totiž 39 procent dotázaných přiznalo, že se obává, že nedostatek lékařů může v akutních případech způsobit výrazné zhoršení jejich zdravotního stavu nebo dokonce i ohrozit jejich život.

K věci:

Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD 

Kdo připravuje zdravotnictví o peníze? Mafiáni a zloději, tvrdí Kubek 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…