Důkazy jsou prý falza, přesto se Bárta omlouvá. Sám asi neví za co

25.01.2011 22:38

Šéf dopravy Vít Bárta (VV) zřejmě sám neví, jak to s úlohou bezpečnostní agentury ABL v kauze údajného sledování politiků ODS v roce 2007 bylo. Vyplývá to alespoň z jeho často diametrálně se lišících vyjádření právě na adresu této kauzy.

Důkazy jsou prý falza, přesto se Bárta omlouvá. Sám asi neví za co

V úterý večer zaslal Bárta na základě žádosti premiéra Petra Nečase (ODS) premiérovi veřejnou omluvu, v níž připustil, že "během rozhovoru mezi čtyřma očima na přelomu září a října loňského roku neuvedl celý kontext tehdejších aktivit společnosti ABL."

V dopise také uvádí, že  v rozhovoru s Nečasem "neúmyslně uvedl informace, které se ukázaly jako mylné." Ještě v sobotu však na tiskové konferenci, kterou k celé kauze Bárta mimořádně svolal, tvrdil, že se agentura ABL na sledování politiků nepodílela.

Více:
Bárta: Neúmyslně jsem uvedl mylné informace. Omlouvám se
Nečas: Bárta se mi osobně zaručil a zklamal. Žádám veřejnou omluvu

Rádce Telička vyzval Bártu, aby lépe vysvětlil kauzu ABL

Nečas chce omluvu od Bárty. Jeho čestné slovo prý neplatí

Důkazy prý nejsou. Přesto je na místě omluva?

"Jediný důkaz je hlavičkový papír, který ABL začala používat až později, než je datován list dokládající sledování a diskreditaci starostky Prahy 11 paní Šorfové," uvedl Bárta na tiskové konferenci s tím, že dokumenty MF Dnes považuje za falza.

Právě v sobotních Lidových novinách přitom sám Bárta připustil, že se společnost ABL do jisté míry na sledování politiků spolupodílela.

Sledování politiků ODS však podle něj nerealizovali sami zaměstnanci ABL, ale její "detektivní subdodavatelé". "Zaměstnanci ABL nejsou z tohoto hlediska vůbec předmětem. Předmětem je otázka o subdodavateli,jednom z iks subdodavatelů firmy ABL," vysvětlil Bárta deníku.

Buď zatloukat, nebo přiznat barvu, míní politolog

A právě Bártova lišící se vysvětlení a vyjádření jsou to, co je na celé kauze nejvíce zarážející.  Bártovu argumentaci okomentoval pro ParlamentníListy.cz již o víkendu politolog Bohumil Doležal. "Bárta by měl buď zatloukat, nebo celou věc přiznat, ne něco mezitím," sdělil politolog s tím, že neustále se měnící vysvětlení působí velmi nevěrohodně. 

Politici chtějí vysvětlení

K dodatečnému vysvětlení ale vyzval Bártu i jeho poradce, lobbista Pavel Telička, nebo senátor za ODS Přemysl Sobotka. Poslanec František Bublan (ČSSD) jej vyzval přímo k rezignaci.

Související:
Nejsem blázen, který nechá sledovat sám sebe, brání se starosta
Bártovi žlutá složka k ABL nestačila. Zveřejněte vše, zlobil se
Sledujeme kauzu ABL  

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…