Nečas chce omluvu od Bárty. Jeho čestné slovo prý neplatí

25.01.2011 18:29

Šéf vlády Petr Nečas (ODS) čeká od ministra dopravy Víta Bárty (VV) veřejnou omluvu. Podle Nečase se Bárta zaručil, že ABL nesledovala lidi z ODS. To se teď ukázalo dle Nečase jako nepravdivé.

Nečas chce omluvu od Bárty. Jeho čestné slovo prý neplatí

"Dodržení slova považuji za elementární předpoklad vzájemné důvěry," uvedl Nečas v prohlášení zaslaném médiím, včetně redakce ParlamentníchListů.cz. Je to první Nečasova reakce na sobotní Bártovo vysvětlení kauzy.

Celé prohlášení čtěte ZDE

Bárta přitom na své sobotní tiskové konferenci popřel, že by se jeho někdejší bezpečnostní agentura ABL podílela na sledování politiků ODS. Právě z toho ji viní Mladá fronta Dnes, která předložila i řadu důkazů.

Důkazy jsou falza, tvrdí Bárta

Šéf dopravy je však označil za falzifikáty.  "Jediný důkaz je hlavičkový papír, který ABL začala používat až později, než je datován list dokládající sledování a diskreditaci starostky Prahy 11 paní Šorfové," uvedl Bárta s tím, že dokumenty MF Dnes považuje za lživé.

Bárta však v sobotu připustil, že detektiv Pavel Pertlíček, jenž pracoval právě pro ABL, využíval informace z policejních databází. To je přitom trestné.

Pertlíček jednal protizákonně. Ne však za ABL

"Pan Pertlíček nebyl zaměstnancem ABL. To je podnikatel, který byl jedním z mnoha dodavatelů firmy ABL," hájil se Bárta již v LN s tím, že žádný z pracovníků ABL se podobného přečinu nedopouštěl.

„Práce pana Pertlíčka pro jiné společnosti byla spojena se jmény nějakých lobbistů, o takovéto aktivitě nevím, pokud ji prováděl, netýkala se společnosti ABL," doplnil na tiskové konferenci.

Na ní kritizoval postup Mladé fronty obecně. "Základní podstatou našeho sporu je, že MF Dnes upozorňuje na to, že ABL přijímala politické objednávky a diskreditovala politiky, obé kategoricky popírám," důrazně uvedl Bárta s tím, že on sám nezná jediného politika, o němž by od deníku slyšel, že byl diskreditován.

Politici mu nevěří

Bártovo vysvětlení se však napříč politickými  kruhy nesetkalo s příliš velkým pozitivním ohlasem. Poslanec František Bublan (ČSSD) jej vyzval přímo k rezignaci, mnozí další, včetně jeho poradce, lobbisty Pavla Teličky, k dovysvětlení.

Sledujeme kauzu ABL

Více čtěte:

Senátorský klub ODS: Bárta dosud nic nevysvětlil. Veřejnost čeká
Nedá se mu věřit, tvrdí Sobotka o Bártovi
Bárta zpochybnil důkazy deníku. Mluvil o sněhu. Bublan byl zděšen

Nejsem blázen, který nechá sledovat sám sebe, brání se starosta
Bártovi žlutá složka k ABL nestačila. Zveřejněte vše, zlobil se
Sledujeme kauzu ABL
Sledování stálo ABL desítky tisíc korun, Bárta mlčí
Nečas k ABL: Nelze se tvářit, že se nic neděje a mlčet

Foto: Hans Štembera


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

14:38 Policie obvinila 5 zaměstnanců ROP Severozápad včetně Šulce

Policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku pět bývalých a současných zaměstn…