Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici

27.01.2011 22:36

Obavy ze zrušení voleb dostávají konkrétní podobu. V politicích kruzích se mluví o nálezu třech důvodů pro zrušení platnosti říjnových voleb do zastupitelstva Prahy.

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici

Tři body porušení Ústavy mohou Pražany znovu poslat k volbám. Metropolí se šíří zvěsti, že ústavní soudci mají v rukou argumenty k tomu, aby mohli zrušit platnost loňských voleb do pražského zastupitelstva. A nervozita roste.

„Ano, i ke mně se z kuloárů doneslo, že se prý našly tři body porušení Ústavy," potvrdil serveru ParlamentníListy.cz František Laudát, předseda pražské TOP 09, která byť volby vyhrála, skončila v opozici. „Ale o původu a věrohodnosti těch informací nic nevím," dodal.

Také někdejší kandidátka na primátorku Věcí veřejných Markéta Reedová bere kuloární řeči s rezervou. "Já na klepy nedám. Počkám si, jak rozhodne Ústavní soud," sdělila redakci.

Zato představitelé radniční koalice, předseda pražské ODS Boris Šťastný či radní ČSSD Karel Březina, podle svých vyjádřeních pro server ParlamentníListy.cz nic o "katastrofických" zvěstech neví.

"O tom nic nevím," reagoval Březina. A Šťastný dodal: "Přestože ve zrušení voleb nevěřím, výsledek rozhodnutí soudu nelze předjímat."

ParlamentníListy.cz přitom už dříve informovaly o skutečnosti, že zrušení voleb je mnohem pravděpodobnější, než se na první pohled zdálo.

ParlamentníListy.cz psaly:
Zmatky kolem voleb: Praha může přijít o své zastupitele i jejich rozhodnutí

Kritik voleb píše posudek

„Stěžovatelé by podle mého názoru mohli být úspěšní se stížností na porušení principu rovnosti volebního práva," řekl již v listopadu redakci odborník na volební systémy, politolog Tomáš Lebeda.

A právě ten nyní vypracovává pro Ústavní soud posudek ke stížnosti Strany zelených, Věcí veřejných a dalších ve volbách neúspěšných stran, které tvrdí, že rozdělení města do volebních obvodů bylo protizákonné.

Mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová nechtěla kuloární spekulace ani případný únik informací komentovat. „Soud si vyžádal znalecké posudky, to je běžný postup," řekla pouze k vývoji situace serveru ParlamentníListy.cz.

Další stížnost na volby. Tahle uspěje, tvrdí autor

Soudci se navíc budou zabývat další stížností na pražské volby, které před dvěma týdny podalo do Brna politické hnutí Pražané za svá práva.

„Zelení a další si stěžují na rozdělení obvodů. My argumentujeme, že Praha je kraj a mělo se tudíž volit jako do kraje, nikoli obce. A tady je ten rozpor s Ústavou evidentní," vysvětlil redakci stížnost předseda hnutí Karel Berka.

Více:
Ústavní soud má na stole další stížnost na pražské volby

Občanští demokraté, kteří mají ve vedení města svého primátora, nechtějí o případném zániku mandátů ani slyšet. Už koncem minulého roku řekl redakci šéf radnice Bohuslav Svoboda, že podle něj soudci volby nezruší.

Na druhou stranu, jak napsala MfD, řada zastupitelů včetně primátora Svobody se kvůli přím o volby ještě nenastěhovala do svých kanceláří. "Čekám na rozhodnutí Ústavního soudu, abych se nemusel stěhovat znovu," citoval deník Svobodu krátce před Vánoci.

Které údajné nesrovnalosti s Ústavou v těchto dnech zneklidňují některé pražské politiky, se redakci zjistit nepodařilo. Rovněž tak na otázky kdy a jak soud rozhodne, si málokdo před novináři dovolí odpovědět.

Podle informací redakce by se celé plénum patnácti soudců mělo ke stížnosti vyjádřit koncem února. Co by v případě zrušení platnosti voleb nastalo, zůstává otázkou pro právníky. Podle zjištění redakce by byly v ohrožení nejen mandáty 63 zastupitelů, ale i smlouvy, které podepsali.

Související:
Primátor Svoboda: Opakování voleb se nebojím. Holt by byly nové
Dimun: Zruší Ústavní soud pražské volby?

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…