Další peripetie kolem ABL. Čerpala informace z databází policie. Nelegálně

27.01.2011 6:30

Podle deníku Mladá fronta Dnes se firma ABL, již vlastnil současný šéf dopravy Vít Bárta (VV), v letech 2006 a 2007 dopouštěla nezákonného jednání tím, že čerpala data z policejních databází. Případ už vyšetřuje policie.

Další peripetie kolem ABL. Čerpala informace z databází policie. Nelegálně

Kauza firmy ABL, bezpečnostní agentury, kterou vlastnil šéf dopravy Vít Bárta (VV), nebere konce.

Poté, co se Bárta v úterý veřejně omluvil za to, že na podzim při schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) nesdělil všechny informace, které s kauzou sledování politiků ODS z let 2006 a 2007 souvisely, nyní vychází najevo další aspekt celého případu.

Mladá fronta Dnes, která také jako první na podzim na aféru upozornila, totiž přišla s odhalením, že Bártova firma získávala z policejních databází citlivé osobní údaje. A to je nezákonné.

Sledujeme kauzu ABL

ABL vlastní desítky údajů. Protizákonně

Podle deníku firma ABL získala z policejních databází nelegálně až 78 důvěrných osobních údajů o lidech, které v roce 2006 až 2007 prověřovala v Praze 11.

Právě v době, kdy agentura jednala nezákonně, byl jejím šéfem současný ministr dopravy Vít Bárta. Ten nyní tvrdí, že pokyny k získávání informací z policejních databází nedal. Distancuje se také od detektiva Pavla Pertlíčka, který měl celé sledování na starosti.  

Kdo v ABL chodil zkratkou?

"Získat informaci třeba o tom, komu patří to které auto, můžete poctivou detektivní prací, anebo to vezmete zkratkou (od policie). A jestli se ukáže, že to někdo vzal zkratkou, tak je to samozřejmě špatně. A musí platit padni komu padni," vysvětlil v deníku šéf dopravy.

Celý případ nyní již vyšetřuje policejní inspekce. Policistovi, který údaje vynesl, hrozí obvinění ze zneužití pravomoci a detektivovi trestní stíhání za uplácení.

Na kauze ABL je přitom nejzajímavější skutečnost, že šéf dopravy Bárta se k ní vyjadřuje často velmi rozdílně. Zatímco v sobotních Lidových novinách připustil, že se ABL na sledování politiků podílela, na tiskové konferenci tentýž den něco podobného popřel.

Bárta se omluvil. A jede se dál

V úterý se však nepříliš jasně veřejně omluvil premiéru Nečasovi za to, že jej o celé kauze nedostatečně informoval. Nečas po středečním jednání vlády jeho omluvu přijal s tím, že kauzu má za uzavřenou.

Mnozí politici Bártu vyzývají k dovysvětlení celého případu, jiní žádají přímo rezignaci. Mezi ně se řadí například úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka nebo poslanec a exministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Více čtěte:

Paroubek: Věci veřejné - Agentura Bártových Lží 

Nečas přijal Bártovu omluvu a kauzu ABL považuje za uzavřenou

Vládě by se měla vyslovit nedůvěra, říká Paroubek. Kvůli Bártovi 

Fotokoláž: Petr Mecner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…