Lumpárna, syčárna. Politolog odsoudil lékaře ještě víc než Klaus

27.01.2011 15:28

Výroky prezidenta Klause na adresu lékařských odborářů pokládá politolog Doležal za správný postoj proti amorálnímu vydírání. Naopak jiný z politologů Zbořil vnímá vyjádření hlavy státu jako projev uštěpačného humoru.

Lumpárna, syčárna. Politolog odsoudil lékaře ještě víc než Klaus

Ostrý útok na lékařské odboráře si prezident Václav Klaus nenechal ujít ani při zahájení koncertu z cyklu Jazz na Hradě, když využil přítomnosti ministra zdravotnictví Leoše Hegera. „Já doufám, že tady dnes posílí na duchu i na těle a bude o to silnější v boji s těmi nezodpovědnými a arogantními jedinci, kteří prostě nemají nárok na to, aby svůj boj vyhráli," řekl Klaus směrem k ministrovi

SLEDUJEME téma exodus lékařů

„Vůbec se těm slovům nedivím. Celá ta akce lékařů není nic jiného než lumpárna a syčárna, která se dotýká všech občanů České republiky. Ve veřejnosti se pořád ještě podceňuje, a tak každé slovo proti ní je dobré, tím spíše od prezidenta," říká pro ParlamentníListy.cz "seniorní" politolog Bohumil Doležal, který byl šéfem týmu poradců Václava Klause v době, kdy se poprvé stal předsedou vlády.

Odborářská organizovanost byla Klausovi vždy trnem v oku

„Pan prezident už jako premiér i ministr financí vynikal uštěpačným humorem a tohle je jedna z ukázek. Ta slova čtu v duchu jeho koncepce volného trhu a liberalismu. Vždy obdivoval britskou premiérku Margaret Thatcherovou a podobně jako ona vždy vystupoval proti všemu, co mělo podobu odborářské organizovanosti," připomněl pro ParlamentníListy.cz další  politologický matador Zdeněk Zbořil.

Hlava státu podle něj umí přidat na jízlivosti při polooficiálních akcích, jako jsou třeba jazzový koncert nebo diskusní snídani s Eurem, zatímco v Parlamentu by taková slova nevolil. „Předpokládá, že publikum je uvolněnější, přitom ale veřejnosti stejně sděluje: můj postoj k nátlakovým skupinám se nemění," vysvětluje Zbořil.

Ostrými slovy se hlava státu stala urychlovačem procesu

Prezidentův slovní výpad vůči protestujícím lékařům nemůže podle Doležala Hegerovi rozhodně uškodit, protože vláda, která si chce zachovat tvář, nesmí v této záležitosti couvnout. „Klausovo vyjádření by mu uškodilo, kdyby se schylovalo ke kompromisu, ale ten není možný. Smysluplné jednání má význam až tehdy, když lékaři tuto akci odtroubí," tvrdí Doležal.

Jinak to vidí Zbořil, podle něhož může být Klausova podpora pro ministra i polibkem smrti. A ostrá slova na adresu lékařských odborů rozhodně Hegera v jeho úsilí nepodpoří. „Klaus se stává urychlovačem procesu a jeho výrok nelze hodnotit monotématicky. Nikdy se totiž nedopouští nepromyšlenosti, a to ani tehdy, když mu něco zdánlivě ujede," nepochybuje politolog o tom, že prezident nepoužil silná slova pro nic za nic.

K věci:

Kubek řádil na tiskovce. Reakce ODS: Nesmysly a LSD 

Hnusné a nefér? Bulvár vyděsil čtenáře smrtí novorozeňat 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…