Návrh lékařům připraven. Dvě miliardy za rušení lůžek

28.01.2011 6:46

Lékaři by na vyšší platy mohli dostat zhruba dvě miliardy korun. Podle MF DNES o tom uvažuje vláda. Ta se prý chce dohodnout s lékaři, kteří hrozí odchodem, aby to nedělali. Lékaři však na zvýšení zvých platů požadují tři miliardy.

Návrh lékařům připraven. Dvě miliardy za rušení lůžek

Nabídka dvou miliard údajně padne v pátek při jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera s lidmi z Lékařského odborového klubu. Jak list totiž zjistil, řeč o této částce byla už na středeční utajované vládní schůzce, která se uskutečnila v luxusním hotelu Mandarin v centru Prahy. Právě tam dostal údajně Heger mandát k tomu, co má zástupcům iniciativy Děkujeme, odcházíme nabídnout.

Dvě miliardy lékařům by šly z rezervních  fondů zdravotních pojišťoven. I za cenu, že by instituce skončily v minusu. V roce 2012 by pak byly zvýšené výdaje pojišťoven kompenzovány.

SLEDUJEME Exodus lékařů

"Dvě miliardy není sice tolik, kolik chtějí, ale počítáme s tím, že minimálně pro část lékařů by to bylo přijatelné," uvedl zdroj z vládní koalice, který se jednání účastnil.

Podmínkou plánu by bylo nutné splnit záměr na redukci deseti tisíc nemocničních lůžek. "Odhaduji, že by se tím ušetřilo až deset miliard," sdělil poslanec a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS). Zde může plán narazit na odpor sociálnědemokratických hejtmanů.
"Budeme trvat na tom, aby zůstala zachována dostupnost akutní péče. A rozhodně odmítám, aby byla nynější krize řešena na úkor regionálních nemocnic," řekl předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Kubek by to bral, Engel nejistý
Zádrhelem případného kompromisu je také to, že Lékařský odborový klub žádal navýšení platů o celé tři miliardy. "Na jednání jdeme se stále stejnými požadavky," řekl předseda lékařských odborů Martin Engel. Již ve čtvrtek uvedl, že v případě takového kompsomisu bude žádat přesné garance rozdělení peněz mezi jednotlivé nemocnice a lékaře.¨

Hospodářské noviny spekulují rovnou o nabídce 2,5 miliard protestujícím lékařům. Přinášejí zároveň kladné stanovisko předsedy České lékařské komory Milana Kubka. "Já bych to bral, 2,5 miliardy jsou férová nabídka," měl sdělit Kubek.

Zda lékaři návrh přijmou, rozhodnou v pondělí.

Reformy Hegera zde:

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…