Rath sýčkuje: Lékaři mohou ty dvě miliardy vidět až za rok

28.01.2011 13:15

Středočeský hejtman, poslanec a také exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) upozornil, že nebude uspokojen požadavek odborů a lékařů na platy ihned, neboť zúčtovací období pojišťoven je rok, někdy i déle, a navíc zvýšení úhrad nemocnicím zřejmě napřed půjde do zafinancování deficitu nemocnic.

Rath sýčkuje: Lékaři mohou ty dvě miliardy vidět až za rok

Rath sice s návrhem dvou miliard, o něž chce ministr zdravotnictví Leoš Heger navýšit nemocnicím platby v úhradách, souhlasí, ale podle něj je to jen malá částka, neboť většina nemocnic je v deficitu už třetí rok.

„Ministr pochopil, že po několika měsících nelze už ten problém bagatelizovat, když hrozí od března díky odchodům lékařům kolaps. Tak přistoupil na to, že začal tyto peníze hledat... Nebudou ale ty dvě miliardy stačit, respektive budou stačit jen na to, aby byl pokryt deficit nemocnic, které jsou již třetí rok podfinancované," upozornil Rath.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž dnes nabídl šéfovi lékařské komory Milanu Kubkovi a předsedovi Lékařského odborového svazu Martinu Engelovi dvě miliardy korun na zvýšení platů lékařů. Oba s návrhem souhlasili, ačkoli v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme požadovaly odbory tři miliardy. Přesto to jak Engel, tak Kubek označili za posun, ale požadovali ještě garance, aby všichni protestující lékaři měli zajištěn návrat na svou pozici. Heger to však neslíbil.

Dohoda Hegera s odbory zde:

Rath k tomu zdůraznil, že pokud ministr zdravotnictví nezajistí, aby pojišťovny zvedly zálohy v úhradách nemocnicím, tak se může stát, že doktoři a další zdravotnický personál dnes těžce vyjednané peníze uvidí až za rok. „Pojišťovny mají v platbách obrovské zpoždění. Pokud se nezvednou měsíční zálohy, tak se může stát, že uvidí lékaři ty peníze až v březnu příštího roku, neboť zúčtovací období je až za 12 měsíců po tomto období, dokonce někde i déle," řekl.

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ

V nemocnicích Středočeského kraje to podle něj jde až tak daleko, že se nyní zúčtovávají platby za rok 2009.

„Tady je potřeba, aby ten slib byl podrobně sledován, aby bylo jasné, jakou bude mít realizaci," upozornil Rath.

Nemocnice mají letos dostat podle úhradové vyhlášky 98 procent loňské částky, přidáním dvou miliard by to bylo podle Ratha 101 procent. "Aby se podařilo nemocnice ekonomicky stabilizovat, je třeba 105 procent," prohlásil nakonec středočeský hejtman. 

ČSSD je prý i nadále proti Hegerově plánu zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Zpochybňuje také možné rušení deseti tisíc akutních lůžek, jak o tom hovořil ministr i pojišťovny. Rath poukázal na to, že pojišťovny dosud nutily ve smlouvách nemocnice pevně daný počet lůžek mít i podle oborů, za něž také platí. Podle Ratha je nejdřív třeba zavést univerzální lůžkový fond a následně zavést platbu pojišťoven na základě vyšetřených a ošetřených pacientů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…