Poslanci už mačkají tlačítka. Protikomunistický odboj přesunuli o týden

02.02.2011 10:48

Jak to vypadá, tak poslanci dnes rozhodují o zákonech bez problémů. Hlasovací zařízení jim už funguje. Zatímco včera si museli program odhlasovat zdvižením rukou a počty pak odečítaly skrutátorky, dnes z programu odstranili zákon o protikomunistickém odboji. Začnou ho probírat příští středu.

Poslanci už mačkají tlačítka. Protikomunistický odboj přesunuli o týden

Schůze poslanců začala již v devět hodin ráno bez sebemenších technických problémů. Hlasovací zařízení začalo zlobit včera po téměř hodině debatování o programu nadcházející schůze, kterou zákonodárci odstartovali po delší přestávce. Naposledy se totiž sešli 21. prosince.

"Jen se polámalo a udělalo bác, technicky nevím," přiblížil včera odpoledne ParlamentnímListům.cz závadu na hlasovacím zařízení komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Zařízení přestalo totálně fungovat. Hlasujeme jako v minulosti," doplnil k technickému problému poslanec za ODS Petr Bendl. "Už ani to zařízení nevydrželo nápor vládní stoosmnáctky," šťouchl si do koalice Michal Hašek (ČSSD).  

"Vypadá to, že hlasování funguje," podotkl dnes ihned po prvním elektronickém rozhodování místopředseda sněmovny a momentální předsedající schůze Lubomír Zaorálek z ČSSD. Poslanci tak mohli na tlačítkách zmáčknout ANO, či NE například k tomu, jestli návrh zákona o protikomunistickém odboji začnou projednávat příští středu.

Budou mít nárok na osvědčení
    

Návrh zákona o uznání protikomunistického odboje uvádí, že bojovníci proti komunismu by měli mít podle míry svého zapojení nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Osvědčení má vydávat ministerstvo obrany na základě kladného stanoviska Ústavu pro studium totalitních režimů.
    

Účastníci třetího odboje by mohli získat postavení válečných veteránů, přestože nebojovali jako vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé nepeněžní výhody, například ve zdravotní péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.
    

Sněmovna už jednou návrh o protikomunistickém odboji posuzovala, šlo o senátní normu. Horní komora se ale po volbách, ve kterých získala levice většinu, rozhodla předlohu stáhnout. Odůvodňovala to především analýzou některých historiků, kteří označili návrh za krajně nedomyšlený.

Čtěte také:

  • Překvapení ve sněmovně: Kolaps hlasovacího zařízení. Kvůli ABL a Vondrovi? 
  • Středověk ve sněmovně. Po odmítnutí kauz Vondra a ABL vypadla technika
  • Zaorálek vtipkoval: Kolik nás tady je? Držte dveře, ať nikdo neunikne
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

    Zisk

    Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

    Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…