Heger: Sestry mohou dělat až polovinu práce za lékaře

02.02.2011 11:04

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je současné dění ve zdravotnictví poznamenáno dvěma oblastmi. Akcí lékařů nazvanou Děkujeme, odcházíme a reformou zdravotnictví. A právě ta přešla zřejmě do další fáze.

Heger: Sestry mohou dělat až polovinu práce za lékaře

"Sestry potřebují navýšit kompetence, mohou dělat až polovinu práce za lékaře," oznámil Heger na brífinku. Jeho náměstek Marek Šnajdr zdůraznil, že tento krok nelze však pokládat za reakci na aktuální problémy. "Je to krok řešit moderní zdravotnictví," uvedl.

"Zdravotnictví trpí konkurenčním bojem mezi jednotlivými profesemi. To by mělo zmizet," upozornil ministr Heger s tím, že profesní vztahy by se měly zlepšovat.

K tomu by mělo napomoci i vytvoření pravidel pro širší pravomoce zdravotních sester - napříkad při určování běžných diagnoz. "Je potřeba to však v zákoně přesně definovat," řekl Heger.


Prezidentka Asociace zdravotních sester a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (ODS) s navýšením kompetencí nelékařského personálu souhlasí. Požaduje však, aby k rozhodování byly zdravotní sestry přizvány.

"Předložily jsme ministrovi při dnešním jednání 13 návrhů, které by měly ovlivnit nové reformy zdravotnictví. Víme, že toto jednání je zatím pouze jedno z celé řady. S tím souvisí i to, že by se měla připravit novela zákona o vzdělávání nelékařů," shrnula Jurásková.

Podle ministra je v současné době vzdělání zdravotních sester a ostatního nelékařského personálu dostatečné k tomu, aby skutečně mohla být .jejich zodpovědnost při léčbě pacientů navýšená. Spolu s tím však budou dále souviset například i připravované změny v oblasti zdravotně sociální i v oblasti zdravotní péče, na kterou by měl být dán vyšší důraz než je tomu doposud. "Agentur domácí péče je v Česku dostatek, je však třeba upřesnit pravidla pro jejich financování. Rozhodně to však neznamená, že by se toto vše mělo rozvíjet na úkor akutní zdravotní péče," shrnul ministr Leoš Heger.

Všechny tyto změny však podle poslance Marka ŠNajdra však nelze pokládat za reakci na adekvátní problémy, s nimiž se české zdravotnictví potýká. "Je to součást utváření moderního zdravotnictví," podotkl na závěr Šnajdr.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…