Topolánek do IEA zřejmě nezamíří. ČR jeho kandidaturu asi stáhne

02.02.2011 14:40

Ač se o kandidatuře exšéfa ODS Mirka Topolánka na post šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA) hovořilo řadu měsíců, nakonec se bývalý předseda ODS o získání postu zřejmě ani nepokusí.

Topolánek do IEA zřejmě nezamíří. ČR jeho kandidaturu asi stáhne

Šéf vlády Petr Nečas (ODS) totiž na pátečním summitu EU zřejmě oznámí, že Topolánkovu kandidaturu Česko stahuje. Summit má být věnován kromě problematiky inovací hlavně energetice.

Topolánkovy šance jsou prý mizivé

Roli ve změně českého postoje ohledně kandidatury hraje i skutečnost, že pokud by měla EU více kandidátů, pak by jejich šance na zvolení byla mizivá.

Kromě Topolánka se totiž uchází třeba i bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že se EU nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.

Šance jednotlivců jsou menší

"Určitě šance kandidátů, kteří kandidují individuálně, nikoli s podporou celé Evropské unie, jsou menší," připustil už v prosinci v Bruselu, kde se jednalo také o kandidaturách pro EIA, český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Na tomto prosincovém jednání se nicméně unie na jednotném kandidátovi nedohodla. Topolánek měl mezi státy EU menší podporu než jeho nizozemská konkurentka.

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Zamíří na Slovensko?

V médiích se v souvislosti s dalším působením českého expremiéra zmiňovala také možná kariéra ve vedení energetické společnosti Enel, která působí mimo jiné i na Slovensku. Podle informací ČTK však Topolánek nezamíří ani tam.

Více čtěte:

Topolánek chce šéfovat IEA

Topolánek radí dobře. Sehnal prý státní zakázku za miliony

Topolánek jede na energetickou konferenci do USA

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…