Krejčík bude moci mluvit před výborem o armádních zakázkách

02.02.2011 15:45

Exředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík bude moci vypovídat o armádních zakázkách před sněmovním branným a bezpečnostním výborem. Poslanci ho dnes v jednomyslném hlasování zbavili mlčenlivosti.

Krejčík bude moci mluvit před výborem o armádních zakázkách

Krejčík má promluvit na výboru hlavně o nákupu nákladních vozidel, pronájmu gripenů, nákupu kolových obrněnců, o akvizicích na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o likvidaci nepotřebné munice a také o deblokaci ruského dluhu. Informoval o tom na brífinku ČSSD šéf poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan.

Jednání výboru, na které bude bývalý ředitel zpravodajství pozván, by se mohlo uskutečnit podle  Bublana někdy na přelomu února a března. Zasedání bude s největší pravděpodobností uzavřené. Krejčík nebude moci vysvětlovat, jak tajná služba k informacím přišla.

"Nejdříve pana generála musíme vyslechnout, a pak se budeme ptát na podrobnosti," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Bublan. Zmínil, že to byl ale právě Krejčík, který o to slyšení požádal. Také uvedl, že zmiňované informace získala služba právě pod Krejčíkovým vedením, a není dosud jasné, zda na základě těchto skutečností nebyl jeho odchod ze služby vynucen.

"Předmětem zkoumání budou i osoby spojované s akvizicemi na vojenských ubytovacích a stavebních správách, a to zda nepochybyli v těchto akvizicích. U řešení munic bude řešena také otázka deblokace ruského dluhu. Připomínám, že ale my s informacemi nemůže dál nijak nakládat, můžeme dát jen podnět policii, aby znovu vyslechla generála Krejčíka," uzavřel Bublan.

Vondra: Nechceme nic zametat pod koberec

Pro zbavení mlčenlivosti Krejčíka iniciované opoziční ČSSD se vyslovili všichni přítomní poslanci i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). "Určitě nic nechceme zametat pod koberec," zdůraznil ministr. 
    

Vondra umožnil Krejčíkovi vypovídat před protikorupční policií v kauze údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra. Podezřelých je několik lidí včetně někdejšího ministra obrany Martina Bartáka, jenž je nyní náměstkem ministra financí. Kvůli vyšetřování zmíněné zakázky má v současnosti neplacené volno.

Krejčík během svého působení v čele vojenské rozvědky upozornil politiky například na to, že zakázka na nákup Tater je zmanipulovaná a lobbistům vynese miliony na provizích ze státních peněz.

Čtěte také:
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…