Engel straší čísly, která nejsou pravdivá

03.02.2011 20:51

K odchodu z českých nemocnic je podle Lékařského odborového klubu v rámci akce „Děkujeme, odcházíme" připraveno na základě výpovědi 3802 lékařů. O stejném čísle informují i média. Jak ale zjistily ParlamentníListy.cz, výpovědí je ve skutečnosti 3516.

Engel straší čísly, která nejsou pravdivá

Redakce obvolala všechny kraje a řadu nemocnic, aby aktualizovala statistiky výpovědí. Zjištěním bylo, že čísla uvedená na odborářském serveru Děkujemeodcházíme.cz nejsou aktuální.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Výpovědí je míň, než odbory uvádějí

Prakticky ve všech krajích došlo ke stažení řady výpovědí. Celkem v celé ČR jich bylo staženo 287. Navíc Lékařský odborový klub uvádí v absolutních číslech i zkreslující čísla. Jde o to, že zde uvádí i výpovědi lékařů, kteří takto hrozí odejít z polovičního či dokonce menšího úvazku. Počet podaných výpovědí je o 8,5 procenta nižší, než jak je deklarováno na serveru.

Jak již dřív potvrdila ParlamentnímListům.cz ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová, je běžnou praxí, že lékař má i více neúplných úvazků, kterými si například přivydělává ke své praxi.

Dále čtěte:

Stojím za Hegerem, ale měl být daleko tvrdší, zdůraznil Klaus
Temný démon z ODS: Tak prostě svět běží, páni Engelové a Kubkové
Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu

Statistika věda je, má však cenné údaje...

Jak takové přepočty v praxi vypadají? Například do FN Na Bulovce dochází za prací 413 lékařů. Pokud se však úvazky všech těch, kteří zde pracují na necelý úvazek přepočtou na úvazky plné, dozvíme se, že celkem je odpracováno 345 plných úvazků. Přepočteme-li stejně i výpovědi, ze 180 výpovědí uváděných odbory dojdeme ke 158 výpovědím z plných úvazků.

Od 5. ledna nedošlo v počtu výpovědí ke změně v kraji Vysočina. Přestože LOK zde uvádí 407 výpovědí, samotný kraj jich eviduje od 5. ledna 357. To nicméně nemění nic na tom, že jde o nejvíce ohrožený kraj. Z celkového počtu 636 lékařů zde totiž dává výpověď asi 56 procent lékařů.

O peníze jde až v první řadě

Do "exodu" lékařů zbývá 25 dní a dohoda je i po čtvrtečním jednání lékařů s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) v nedohlednu. Kamenem úrazu se stala finanční nabídka ministra, která předpokládá pro tento rok odebrat z dvou miliard korun půl miliardy na navýšení platů sester.

V praxi by tak podle Hegera mladí lékaři měli mít od března platy vyšší o pět a zkušení lékaři pak o osm tisíc korun měsíčně s tím, že postupný růst by měl do roku 2013 zaručit lékařům průměrný plat šedesát tisíc korun měsíčně bez nezákonných přesčasů.

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…