Předsednictví prodražil i Obama. Návštěvu nešlo odmítnout, tvrdí Vondra

04.02.2011 10:10

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se už týden potýká s předraženou zakázkou na audiovizuální techniku od firmy ProMoPro. Stát mohl přijít i o stamiliony korun, tvrdí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vondra to ale odmítá s tím, že je to diskreditační kampaň.

Předsednictví prodražil i Obama. Návštěvu nešlo odmítnout, tvrdí Vondra

Ministr obrany popírá, že by existovala jakákoliv „kauza Vondra". Stovky milionů prý nebyly zpronevěřeny a za svou prací si stojí.

Ostatní předsednictví stály stejně

„Já se hájím především tím, že předsednictví, navzdory ostudě s pádem vlády v jeho průběhu, bylo perfektně organizačně připravené, všichni doma i v zahraničí to vždycky oceňovali. Od jeho začátku uplynuly dva roky a za tu dobu neřekl nikdo jediné kritické slovo," hájí se Vondra v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Náklady českého předsednictví byly v ohledu na program srovnatelné s ostatními předsednictvími. „Dva roky nikdo neřekl ani popel, Fischerova vláda na návrh ministra financí Eduarda Janoty schválila závěrečný účet předsednictví," řekl Vondra.

Je chyba ve smlouvě nebo v lidech?

Vondra tvrdí, že si Úřad vlády nechal vypracovat právní posudky kvůli přenechání zakázky firmě ProMoPro bez řádného tendru. To mu stačilo, aby takové zakázce věřil.

Hospodářské noviny upozornily na to, že ve smlouvách musela být chyba, když se tam mluví o částce 80 milionů jako o konečné ceně.

Vondra ale poukázal na to, že jen cena za pronájem „železa" v Kongresovém centru v roce 2008 byla 85 milionů. Dalších 85 milionů prý stály služby v centru. Do konečné částky prý nebyly zahrnuty mimořádné summity, schůzky premiérů a prezidentů na nejvyšší úrovni.

"Obamo, brouku, nemáme peníze," jsme nemohli říct

„Prezident Obama se rozhodl přijet do Prahy několik týdnů před akcí v dubnu 2009. A co jsme mu měli říct: Nejezdi, brouku, nemáme peníze?" táže se Vondra. Dodává, že byly nastaveny kontrolní mechanismy, díky kterým se často smlouvalo o nižší cenu.

Vondra nadále nesouhlasí s nařčením ze zpronevěry a nehodlá rezignovat.

SLEDUJEME kauzu Vondra

Související:

Válka proti Vondrovi? Kalousek se jen směje 

Stát si techniku mohl obstarat sám. Ušetřil by na ProMoPru  

Peníze z Vondrova „dealu" mohly být použity jinde, tvrdí Topolánek 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…