Lidé chtějí Vondrovu rezignaci, zjistil SANEP

04.02.2011 11:20

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) je podezřelý z korupce, když kvůli českému předsednictví EU schválil stomilionovou zakázku pro firmu ProMoPro. Společnost SANEP provedla průzkum, jak tato kauza ovlivnila Vondrovu důvěryhodnost.

Lidé chtějí Vondrovu rezignaci, zjistil SANEP

Kauza kolem zakázky pro firmu ProMoPro znepokojuje dvě třetiny dotázaných (72,1 %) a necelé dvě třetiny lidí (64, 7 %) jsou pro to, aby Alexandr Vondra (ODS) rezignoval na svůj ministerský post stejně, jako to učinil Pavel Drobil v případě podezření na korupci na státním fondu životního prostředí.

Pro veřejnost nedůvěryhodný. Voliči mu celkem věří

Z reprezentativního vzorku lidí (4 382 lidí ve věku 18-69 let) považuje 66,7 % ministra Vondru za nedůvěryhodného politika. Pro 69, 3 % dotázaných je Vondra plně zodpovědný za nakládání s finančními prostředky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU.

Celý průzkum ZDE

Voliči ODS se v případě Alexandra Vondry jednoznačně nevyslovili ani pro rezignaci ani pro ztrátu důvěry. Přesto je záležitost znepokojuje podobně jako širší veřejnost (50, 9 % voličů) a Vondra je podle nich odpovědný za nakládání se státními penězi v době českého předsednictví EU.

Z grafů přesto vyplývá, že k jistému poklesu voličské důvěry k Vondrovi došlo. Pro 50,9 % voličů ODS zůstává Vondra nadále důvěryhodným člověkem.

Archiv výzkumů: 
CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Další práce pro protikorupční policii

Problematickou zakázku, kterou podle údajů úřadu vlády sjednávala a později na ni i dohlížela
sekce pro české předsednictví tehdejšího místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry získala bez výběrového řízení firma ProMoPro.

Měla za to inkasovat 525 milionů. Další miliony tvoří dobropisy a zápočty. Finanční a analytický útvar ministerstva financí podezírá Jaroslava Veselého, vlastníka ProMoPro, a dosud nejmenované úředníky zastupující vládu z okrádání státu a věc nyní šetří protikorupční policie.

SLEDUJEME kauzu Vondra

Související:
SANEP zjistil debakl ODS. Doplácí na kauzy ministrů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…