SANEP zjistil debakl ODS. Doplácí na kauzy ministrů

03.02.2011 14:24

Jasným vítězstvím ČSSD by skončily volby, pokud by se uskutečnily na přelomu ledna a února letošního roku. Podle průzkumu agentury SANEP zaznamenala významný propad nejsilnější vládní strana.

SANEP zjistil debakl ODS. Doplácí na kauzy ministrů

O debaklu ODS hovoří výsledky internetového průzkumu agentury SANEP, který se uskutečnil ve dnech 27. ledna až 2. února 2011. Nejsilnější vládní stranu v něm podpořilo jen 16,5 procenta respondentů, čímž občanským demokratům přisoudili až třetí místo za vítěznou ODS a koaliční TOP 09.

Celý průzkum naleznete ZDE

V komentáři k výsledkům SANEP uvádí, že ODS doplácí jak na reformní politiku, tak zejména na kauzy svých ministrů. Vedle dnes již bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila má podíl na pokračujícím propadu volebních preferencí aktuální kauza ministra obrany Alexandra Vondry, který zatím uspokojivě nevysvětlil okolnosti kolem zakázky firmy ProMoPro během českého předsednictví EU.

Případné koalici ČSSD s VV by chybělo šest křesel

Exkluzívní průzkum se uskutečnil na vybrané skupině 13 630 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let. Přízeň 34,1 procenta získala ČSSD. Následují TOP 09 s 18,3 procenta, ODS 16,5, KSČM 11,8 a Věci veřejné 8,1. Ze stran pod pětiprocentní hranicí skončila nejvýše KDU-ČSL (3,9%).

Při přepočtu na poslanecké mandáty by ČSSD získala ve sněmovně 77 křesel, TOP 09 pak 41, ODS 37, KSČM 27 a Věci veřejné 18. Dosavadní koalice by dala dohromady jen 96 hlasů, zatímco dvě levicové strany by se 104 hlasy měly většinu. Inklinování VV k levostředové politice nastoluje i možnou koalici s ČSSD, zatím by tyto dvě strany daly dohromady 95 hlasů.

Předčasné volby by uvítala třetina dotázaných

Kromě volebních preferencí zjišťoval průzkum i postoj obyvatel k předčasným volbám. Více než třetina dotázaných by byla pro jejich konání (ano 22,6 %, spíše ano 11,4%), proti se vyslovila téměř polovina respondentů (ne 37,6 %, spíše ne 11,5%), názor na tuto otázku nemělo 16,9 procenta dotázaných.

K věci:

Drtí ČSSD pravici, nebo ne? Vysvětlení pro zmateného voliče 

Vládní koalice by v PS získala křehkou většinu. Dostali by se tam ale i lidovci 

ODS v preferencích dotahuje ČSSD, plyne z průzkumu CVVM 

Infarkt koalice: Preference už letí dolů i TOPce

Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…