Hejtman Martínek: Čerpání evropských dotací ohroženo není

06.02.2011 16:56

Komuniké ze společného jednání rad města Pardubice a Pardubického kraje.

Hejtman Martínek: Čerpání evropských dotací ohroženo není

Rady města Pardubice a Pardubického kraje diskutovaly o situaci kolem přípravy modernizace civilního letiště, která má být z velké části financována z dotací EU. Pardubický kraj vyčká na stanovisko UHOS k výběrovému řízení na dodavatele stavby. Pokud úřad potvrdí správnost zvoleného postupu, kraj vyčká na výsledek výběrového řízení a pokud nebude mít pochybnosti o jeho výsledku, předloží zastupitelstvu Pk ke schválení návrh na spolufinancování celé akce. Hejtman Pk Radko Martínek ujistil, že čerpání evropských dotací není ohroženo. Lze požádat o prodloužení termínu jejich čerpání, s velkou pravděpodobností úspěchu žádosti. Rady se shodly na tom, že společně nechají zrevidovat zadávací dokumentaci, aby se eliminovala možnost vzniku vícenákladů, na něž nelze čerpat dotace.

TechnoPark vykazuje dlouhodobě ztrátu, Pk i město Pce se vrací k jednání o možném řešení. Hejtman Pk konstatoval, že v minulém období již kraj navrhl dvě řešení, žádné však nebylo akceptováno. V tuto chvíli nemá řešení, které by bylo „životaschopné". Pokud město předloží plán restrukturalizace společnosti, který by mohl reálně vést k její záchraně, bude se jím kraj zabývat.

Pardubický kraj nabídl městu Pardubice převedení areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici za podmínek, že město vybuduje podle projektu Centrum Pardubičky sjezd do areálu a parkovací plochy využitelné pro nemocnici. Další možností je, že kraj areál odprodá, jak o tom již rozhodlo krajské zastupitelstvo. O obou možnostech budou oba subjekty dál jednat.

Pardubický kraj potvrdil ochotu finančně se podílet se na realizaci projektu Přednádraží, který má být z podstatné části financován ze Švýcarských fondů. Pokud město se žádostí uspěje a získá 80 až 85 procentní dotaci z částky 120 mil. korun, kraj je připraven se podílet 50 procenty na dofinancování akce.

Město Pardubice je připraveno stabilizovat fungování výletní a restaurační lodi Arnošt prostřednictvím společnosti Dopravní podnik města Pardubic. V současné době je nejdůležitější oprava lodi a získání technického průkazu, aby mohl její provoz pokračovat. Pokud město po zjištění technického stavu lodi dojde k závěru, že projekt má smysl, bude se Pk zabývat možností podpořit nad rámec krajského rozpočtu provoz lodi v letošním roce.

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…