Kalousek chválí Svaz pacientů. Konečně neškodí pacientům

06.02.2011 19:04

Svaz pacientů ČR na sebe poté, co nepokrytě podporuje akci lékařů Děkujeme, odcházíme, opět upozornil. Udělil veřejnou důtku mandátovému a imunitnímu výboru sněmovny za to, že přiklepl desetitisícovou pokutu Davidu Rathovi. Ministr financí svazu zatleskal, prý poprvé udělal něco, čím nepoškodil pacienty.

Kalousek chválí Svaz pacientů. Konečně neškodí pacientům

Pokutu poslanec ČSSD David Rath vyfasoval po té, co v závěru roku před poslanci obvinil ministra financí z TOP 09 Miroslava Kalouska z podnapilosti. Kalousek si u výboru stěžoval a výsledkem je desetitísícová pokuta.

„Je to pomýlené rozhodnutí, trestat za upozornění, že některý z poslanců je pod vlivem alkoholu. Nebyli jsme u toho, nikdo panu Kalouskovi nedal dýchnout do trubičky. Ale z minulosti je známo, že pan Kalousek alkoholu často holdoval a bylo to poznat i při některých jednáních s odbory," řekl ParlamentnímListům.cz Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů ČR, proč udělili výboru důtku.

Více:
Pacienti se skládají na pokutu pro bojovníka proti alkoholu Ratha
Rath nazval Kalouska opilcem, zaplatí pokutu. Totalita, zlobí se Rath 

Konečně neškodili 

"Já myslím, že to je od svazu pacientů docela hezké. Tohle je jeho první čin za celou existenci, kdy pacientům výslovně neškodí," řekl ParlamentnímListům.cz Miroslav Kalousek. „Já myslím, že svaz by se měl věnovat takovým věcem a neplést se do zdravotnictví," dodal ministr.

Svaz pacientů opakovaně vystupuje na podporu akce Děkujeme, odcházíme, přítomen byl i při některém z přidružených jednání. "Já to nechápu, já bych s nim nikdy nejednal. Ten svaz nemá absolutně žádnou legitimitu," dodal Kalousek v této souvislosti.

Sledujeme Téma Exodus lékařů

I s politiky je nepolitický?

Jak redakce ParlamentníchListů.cz už dříve informovala, v gremiu a republikové radě svazu pacientů jsou tři politici ČSSD. Najdeme zde senátory Marcela Chládka a Alenu Gajdůškovou a poslankyni Miladu Emmerovou. Přesto předseda svazu Luboš Olejár rezolutně odmítl, že by stanoviska svazu byla nějak politikou ovlivněna.

„To je absolutní nesmysl, Emmerová s Chládkem, to jsou pacientští ombudsmani a se senátorkou Gajdůškovou jsem mnohdy v křížku i já," uvedl pro ParlamentníListy.cz Olejár. Podle něj jsou stanoviska svazu jasně daná logikou, že špatně zaplacený lékař s existenčními problémy nemůže dlouhodobě odvádět dobré výkony.

Olejár tak hájil stanovisko svazu, ve kterém se například praví, že „požadavek, aby byly upraveny příjmy nedostatečně odměňovaných lékařů, je zcela oprávněný". Vinu za případný kolaps zdravotnictví po odchodu lékařů pak svaz připisuje vládě.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…