Hradní Hájek buřiči Engelovi: S teroristy se nevyjednává

07.02.2011 10:51

AKTUALIZOVÁNO Cynismus některých představitelů ODS je podle šéfa lékařských odborů Martina Engela cíleně směřovaný proti jakékoli rozumné dohodě. V rozhovoru pro časopis Týden navíc kritizoval prezidenta Klause, že zneužil svou funkci k útokům proti lékařům. Vysloužil si tím tvrdou reakci z okolí prezidenta.

Hradní Hájek buřiči Engelovi: S teroristy se nevyjednává

Za šílené označil výroky prezidenta Václava Klause předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Na mysli měl jak novoroční projev, tak Klausova slova na úvod jazzového koncertu na Hradě. „Aby řekl, že ti arogantní doktoři nemají právo ve svém sporu vyhrát, tak to si hlava státu nesmí dovolit. To překračuje veškeré meze. Je to zneužití funkce. Tak se přece pan prezident nemůže vyjadřovat," uvádí Engel v rozhovoru pro časopis Týden.

ParlamentníListy.cz jako první informovaly:
Klaus Hegerovi: Ti arogantní lékaři nesmí vyhrát

„Lidi jako pan Engel za komentář opravdu nestojí. Jak by řekl zvěčnělý americký prezident Ronald Reagan: S teroristy se nevyjednává," odpovídá pro ParlamentníListy.cz Petr Hájek, zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. „Jsem rád, že se pan Engel tak zajímá o jazz a že se dokonce dostal už i k novoročnímu projevu," přisazuje si ironicky ředitel politického odboru KPR Ladislav Jakl.

Engelova ostrá slova na adresu prezidenta nejsou po chuti ani bývalému náměstkovi ministra zdravotnictví Šnajdrovi. „To přesně vyjadřuje názorové ukotvení pana Engela. On si vůbec nevšiml, že jsme se transformovali z totalitní do demokratické země s tržní ekonomikou, kam nepatří diktát odborů, ale kde si naopak každý může říci svůj názor, tedy i pan prezident," podotýká pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Marek Šnajdr.

Ředitelé nemocnic to budou chtít organizátorům protestu spočítat

Engel navíc za jeden z problémů protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme považuje skutečnost, že si to budou ředitelé nemocnic chtít s organizátory této akce vyřídit. „Nejde o mě, já se o sebe postarám. Mně jde o kolegy, kteří do akce šli a budou bez práce - zatímco peníze dostanou ti, kteří za to nebojovali. To by byl absurdní výsledek akce," zlobí se Engel.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Podle něj už spoustu kolegů handrkovačky při jednáních nezajímají a hledají si uplatnění jinde. Podezírá druhou stranu z cíleného jednání zmařit možnou dohodu. Přece nemůže být nikdo tak hloupý, aby urážel partnery, s nimiž se má dohodnout. „Někdo z toho radost má. To nevidíte ten cynismus některých představitelů ODS? Pana doktora Borise Šťastného, jak se směje?" ptá se šéf LOK.

Odbory si hrají s osudy lékařů a zdravím i životy pacientů

„Pánové Engel a Kubek ztrácejí půdu pod nohama. Možná si pozdě, ale přece uvědomili, že rozehráli bez jakýchkoli skrupulí vyděračskou akci, po které už nikdy nebude nic jako dřív. Že si hrají s lidskými osudy lékařů a zdravím i životy pacientů, které by právě oni měli jako první chránit," reaguje pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Odmítá, že cynismem je říkat otevřeně svůj názor, jak to dělá on, ale naopak cynické je destabilizovat zemi kvůli penězům, jak to dělají lékařské odbory. „Cynismus je říci: Ihned zaplaťte, nebo vyskakujeme s padáky z letadla plného lidí včetně žen a dětí, autopilota vypínáme. Kdyby se stejně chovali ostatní zdravotníci, učitelé a další pro stát významné profese, systém by se zhroutil," tvrdí Šťastný.

Žádné řízení z politické centrály neexistuje

Engel odmítá, že by protestní akce šla na ruku politickým stranám, které nejsou u moci. „Nejsem nikým řízený a jsem svéprávný člověk. Žádná politická centrála mě neřídí," ohrazuje se předseda LOK a načasování protestu vysvětluje tak, že před dvěma roky lékaři své požadavky nemohli předložit, protože museli bojovat za to, aby neprošly Julínkovy zákony, což by byla finanční katastrofa.

K věci:

Klaus Hegerovi: Ti arogantní lékaři nesmí vyhrát 

Klaus podpořil v projevu Nečase a reformy. Poškádlil Véčka 

Engel: Svůj osud budu řešit, až vše skončí 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…