Egypt ovládne islám. Evropo, měj se na pozoru, apeluje C. Svoboda

08.02.2011 17:12

Podle exšéfa zahraničních věcí Cyrila Svobody by Evropa měla vymyslet plán, jak se postavit změnám, které čekají Egypt. Mezi ty nejvýraznější patří prý jeho islamizace.

Egypt ovládne islám. Evropo, měj se na pozoru, apeluje C. Svoboda

Situace v turisticky oblíbené severoafrické zemi je podle exšéfa zahraničních věcí Cyrila Svobody nejasná a představitelé Evropské unie by ohledně ní měli být ve střehu. Hrozí totiž prý islamizace Egypta.

Na svém blogu Svoboda upozornil mimo jiné i na jednání opozice s viceprezidentem země Sulajmánem. Z něho podle něho zásadní závěry dosud nevyplynuly.

Kam zamíří Muslimské bratrstvo?

"Účastníci setkání se shodli na vytvoření výboru právních odborníků, který má připravit návrhy ústavních změn. Je otázkou, jak se Muslimské bratrstvo dohodne na textu ústavy s dalšími opozičními silami. Muslimské bratrstvo totiž považuje všechny muslimy za jeden národ. Prosazuje, aby islámské právo šaríja bylo pramenem práva a spravedlnosti. Podle Muslimského bratrstva je západní civilizace v úpadku a řešením je islám," apeloval na svém blogu Svoboda.

Podle něho není převzetí moci opozicí žádným řešením. Jediné, co totiž opoziční politiky v současnosti spojuje, je totiž prý odpor k současnému prezidentovi Mubarakovi. A to je prý málo.

Tragédie to není. Ale...

Pravděpodobný scénář pro budoucí vývoj země tak Svoboda vidí v jeho větší islamizaci. "To není tragédie, ale důležitý fakt. Svět kolem Evropy a USA uvažuje jinak, než nenáboženská, sekulární Evropa. Jak to, že ministři nejednají?" táže se na blogu řečnicky Svoboda. Ten sice závěrem potvrdil, že suverenitu Egypta respektuje, vyzval však Evropu, aby měla strategii pro jeho budoucí vývoj.

Svoboda byl ministrem zahraničních věcí mezi lety  2002 a 2006. Po prohraných volbách v květnu 2010, po nichž se lidovci ani nedostali do sněmovny, rezignoval i na post šéfa KDU-ČSL.

Více čtěte:

  • Nečas radí Egypťanům: Vezměte si příklad z Česka
  • CK už ruší zájezdy do Egypta. Lidé mohou jet jinam či dostat peníze zpět
  • Paroubek: Není to vzpoura, je to revoluce!
  • Zaorálek: Naděje pro Egypt a Blízký východ
  • Tomský (Svobodní): Ať žije krize!
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

    21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

    Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…