Podklady k maturitám z češtiny se dostaly na internet

10.02.2011 10:16

Na internet se dostalo ostré zadání státních maturit. Jedná se o ústní zkoušky z českého jazyka a literatury. Ministerstvo školství přitom tvrdilo, že má dokonalé zabezpečení.

Podklady k maturitám z češtiny se dostaly na internet

Ve složce se nachází pracovní listy s úkoly pro studenty a instrukcemi pro učitele. Tento souhrn pracovních listů, takzvanou banku úloh, z českého jazyka a literatury si může kdokoli stáhnout z internetové úschovny.

Obsah listů není pro žáky. Je ale na internetu

Banka úloh původně sloužila školám, aby na jejím základě připravily vlastní zadání ústní části nové maturity. Je možné, že většina ředitelů by ministerské zadání pouze přebralo.

„Obsah pracovních listů nelze poskytovat žákům! Byla by tím významným způsobem ohrožena objektivita vlastní maturitní zkoušky," upozorňuje učitele ministerská organizace Cermat, která připravuje nové maturity.

„Obecně lze říci, že bylo v minulých dnech vydáno velké množství pracovních listů, které by měly být k dispozici pouze školám, a to v systému k tomu určeném. Ale určitě by se k tomu neměli dostat žáci, protože to pochopitelně ohrožuj objektivitu maturitní zkoušky," řekl Právu ředitel Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský.

Rádobysenzace nebo únik tajných materiálů?

Není jisté, zda si toho studenti dostatečně všimli. „Pokud ano, tak není nikdo, kdo by maturitu z češtiny neudělal. Banka pracovních listů obsahuje ukázky povinné četby a následné otázky, které žáci dostanou," upozornil zdroj deníku Právo.

Podle společnosti Cermat to však nepředstavuje zas takový problém. Pracovní listy mají pro své žáky vytvářet jednotlivé školy. Cermat prý nabídl jen něco kolem 1400 ilustračních pracovních listů, aby z toho mohli učitelé vyjít a vytvořit vlastní.

Šéf Cermatu Pavel Zelený považuje záležitost za rádobysenzaci. Únik obsahu „přísně tajné" banky není nic jiného, než že si někdo z nějaké školy stáhl ilustrační pracovní listy jako pomůcku pro přípravu vlastních pracovních listů a vyvěsil je ke stažení na web.

Související:

Co bude ve sněmovně: Změny v bodovém systému řidičů a maturity 

Státní maturity poslanci nezrušili. Návrh senátora z ČSSD odmítli 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…