Státní maturity poslanci nezrušili. Návrh senátora z ČSSD odmítli

04.02.2011 13:29

Poslanci více jak hodinu rozhodovali o dalším osudu státních maturit. Na stole měli návrh senátora za ČSSD Marcela Chládka, který chce státní maturity zrušit. Podle něho nejsou připravené a případné chyby mohou negativně dopadnout na školy a především maturanty.

Státní maturity poslanci nezrušili. Návrh senátora z ČSSD odmítli

Chládek návrh odůvodnil tím, že systém státních maturit považuje za značně předražený, netransparentní a nepřipravený. Uvedl, že maturitu nanečisto nezvládl každý třetí student a podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) ostrou zkoušku dospělosti nesloží pětina studentů. Senátor dále poznamenal, že při loňské generální zkoušce na státní maturitu bylo chybně opraveno 12 tisíc testů, "což jednoznačně hovoří o nepřipravenosti tohoto projektu".

Já bych velice rád tady vypíchl částku, kterou tento projekt již stál. Jednu miliardu korun českých stál tento projekt a za chvíli si řekneme, co za tu jednu miliardu dostaneme. V rámci této jedné miliardy byly prošustrovány peníze za takové věci, jako je například rozvoz státních maturit za 50 milionů. Slyšíte dobře, rozvoz státních maturit za 50 milionů! A nerozváží to žádná bezpečnostní agentura, ale rozváží to stěhováci. Takže za rozvoz státní maturity stěhováky zaplatíme 50 milionů! Další částka 300 milionů korun za logistiku," namítal ve sněmovně senátor Marcel Chládek

Poslanci, a to jak koaliční tak opoziční, návrh Chládka ještě před hlasováním už předem odmítali. O tom, že bude zamítnut hned v prvním čtení byl přesvědčený ministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš.

„Návrh neprojde, ale kdyby hypoteticky někdy v budoucnu na Marsu tento návrh prošel, rezignujeme na měření kvality v určitých uzlových bodech. Narušilo by to celou koncepci srovnávacích zkoušek na základní škole a byli bychom ostrůvkem marťanů uprostřed Evropy," zmínil nedávno Dobeš.

Školský expert ODS Walter Bartoš přirovnal návrh senátora Chládka k zastavení rozjetého vlaku. „Ten vlak nelze zastavit, jediné co pan Chládek udělá je, že vyhodí strojvůdce z lokomotivy a vlak se bude řídit sám bez koordinace a dopadne to absolutním chaosem," uvedl Bartoš před hlasováním pro Český rozhlas.

Rath připomněl dvojí názor Nečase na maturity

K tématu maturit si ale vzal slovo ve sněmovně poslanec a hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD. "Stále mám na paměti slova nynějšího premiéra Petra Nečase. Před volbami řekl, že ODS udělá všechno pro to, aby státní maturity byly zrušeny. Já vím, bylo před volbami. Nyní má ale ODS a vláda úplně jiné stanovisko," řekl.

Související:

"On tady ale premiér není, aby to vysvětlil. Ale veřejnost by měla vědět, jaký dala ODS slib veřejnosti," dodal ironicky Rath.

Chládek na konec svého projevu řekl, že vzhledem k tomu, že příprava maturit probíhala tak dlouho, tak chápe, že ten termín už je pro letošní rok velmi problematický. Je však prý ochorný o problému maturit dále s poslanci diskutovat. "Samozřejmě to nemusíme vyřešit v tuto chvíli, kdy už rychlík pomalu vyjíždí ze stanice a zastavovat ho holýma rukama. Ale zvažte, jestli opravdu tento předražený administrativní moloch nezastavit pro další následující roky," dodal. 

Chládek ukázal Parlamentní Listy

Ve své řeči k poslancům senátor také ukázal výtisk Parlamentních Listů, jejichž vydavatelem je společnost Our media vydávající i náš stejmojmenný server.

"Když jsem měl teď chvilku a čekal jsem na své vystoupení, tak jsem si četl Parlamentní listy," řekl Chládek a ukázal všem poslancům poslední číslo, kde je na titulu právě ministr školství Josef Dobeš. "A tam pan ministr Dobeš píše, že chce léči české školství. A já bych se velice rád zeptal pana minista, jestli takovýmto teploměrem jej vyléčí," dodal Chládek, přičemž ukázal běžný rtuťový teploměr.

Státní maturity budou spuštěny letos na jaře. Studenti budou maturovat povinně z českého jazyka a volitelně z cizího jazyka či matematiky. Další předměty se mají přičlenit příští rok. Původně měly být státní maturity spuštěny v roce 2008, poté v roce 2010. 
    

Ministerstvo školství provedlo na podzim generální zkoušku na státní maturity. Ministr Dobeš po jejím skončení uvedl, že generálka měla hladký průběh, ale musí se odstranit některé administrativní složitosti.

Čtěte také:

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…