Co bude ve sněmovně: Změny v bodovém systému řidičů a maturity

04.02.2011 9:17

Poslanci dnes rozhodnou o změnách v bodovém systému trestání řidičů, anebo o dalším senátním návrhu, který by zrušil státní maturitu. Vládní koalice jej s největší pravděpodobností zamítne. Poslanci ale dnes začnou jednat až od 10:30 hodin, poslanecký klub ČSSD si totiž již ve čtvrtek vzal devadesátiminutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu a to kvůli pozměňovacích návrzích k silničnímu zákonu.

Co bude ve sněmovně: Změny v bodovém systému řidičů a maturity

Hlavním záměrem novely silničního zákona je zjednodušení bodového systému spolu s přísnějším postihem přestupků proti životu a zdraví. Drobné přestupky by měly být naopak trestány mírněji. Počet přestupků, za které mají být udělovány body, by se měl do budoucna snížit ze současných 44 na 27. Novela by mohla zavést i povinné zimní pneumatiky. Naopak se očekává, že poslanci vyřadí ze senátní předlohy zmírnění postihu za malé množství alkoholu.

Čtěte také:  

Zrušen zřejmě bude bodový trest třeba za nerozsvícená světla, zmírní se postih za držení telefonu za jízdy. Přísnější tresty ale naopak budou podle návrhu například za ohrožení jiného řidiče při předjíždění a porušení povinnosti použít dětskou autosedačku nebo bezpečnostní pás pro děti.

Dobeš: Zákon by mohl projít jen na Marsu
    

Návrh na zrušení státní maturity inicioval senátor ČSSD Marcel Chládek. Podle něho nejsou připravené a případné chyby mohou negativně dopadnout na školy a především maturanty. Poslanci, a to jak koaliční tak opoziční, ale návrh už předem odmítají. O tom, že bude zamítnut hned v prvním čtení je přesvědčený i ministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš.

„Návrh neprojde, ale kdyby hypoteticky někdy v budoucnu na Marsu tento návrh prošel, rezignujeme na měření kvality v určitých uzlových bodech. Narušilo by to celou koncepci srovnávacích zkoušek na základní škole a byli bychom ostrůvkem marťanů uprostřed Evropy," zmínil Dobeš.

Bartoš: Je to už rozjetý vlak

Školský expert ODS Walter Bartoš přirovnal návrh senátora Chládka k zastavení rozjetého vlaku. „Ten vlak nelze zastavit, jediné co pan Chládek udělá je, že vyhodí strojvůdce z lokomotivy a vlak se bude řídit sám bez koordinace a dopadne to absolutním chaosem," uvedl Bartoš pro Český rozhlas.

Sněmovna má na programu i řadu ekonomických předloh. Poslanci by měli například rozhodnout o zdražení cigaret. Podle záměru vlády by měla vzrůst sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Druhé zvýšení spotřební daně plánuje vláda na 1. leden 2014. Daň by se měla pokaždé zvýšit tak, aby krabička cigaret nepodražila o víc než tři koruny. V takovém případě se prý nevyplatí nakoupit levnější cigarety do zásoby.

Poslanci rozhodli:

Probíhající schůze sněmovny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…