Úmluva o lovu velryb v Grónsku sněmovnou asi projde

10.02.2011 14:45

Sněmovna asi podpoří změny kvót pro domorodý lov velryb v Grónsku. Příslib kladného stanoviska poslanců dnes v prvním kole projednávání získal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Úmluva o lovu velryb v Grónsku sněmovnou asi projde

Změna úmluvy má povolit obyvatelům Grónska nově ulovit ročně pro vlastní obživu devět kusů plejtváků dlouhoploutvých, známých jako keporkak. Kompenzací bude snížení kvóty pro lov plejtváků myšoků z dosavadních 19 na deset kusů. Rovněž se snižuje kvóta pro lov plejtváka malého z 200 na 178 kusů.

ČR musí dát své stanovisko jako členský státem úmluvy o regulaci velrybářství, i když lodě plující pod českou vlajkou kytovce lovit nesmějí. 

"Přijetím uvedených změn Česká republika potvrdí svůj mimořádný zájem na řádném plnění úmluvy a všech závazků, které z ní zejména pro Českou republiku vyplývají," uvedl ministr Chalupa při svém vystoupení ve sněmovně. V roli ministra před poslanci promluvil vůbec poprvé. Zákonodárci mu dokonce zatleskali. 

Změny loni schválila Mezinárodní velrybářská komise (IWC) vzhledem k tomu, že Grónsko pohrozilo ukončením členství v komisi, pokud odmítne jeho nárok pokračovat v tradici předků. Původní obyvatelé Grónska lovili keporkaky po 4000 let, než je Evropané v minulém století takřka vyhubili. Podle vědců tříletá kvóta devíti kusů ročně neohrozí počet keporkaků, jejichž stav na volném moři vzrostl od roku 1986, kdy IWC lov všech velryb k obchodním účelům zakázala.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…