Při natáčení Moravce vypadl proud. Živý přenos zachránilo denní světlo

13.02.2011 19:35

V průběhu natáčení nedělních Otázek Václava Moravce z Nového Bydžova zhasla světla. Moderátora Václava Moravce to ale nerozhodilo a s přispěním denního světla pokračoval bez přerušení v debatě s hosty. Na avizovanou diskuzi politiků s diváky došlo až po vypnutí kamer. Televizní diváci o ni tedy přišli.

Při natáčení Moravce vypadl proud. Živý přenos zachránilo denní světlo

Na OVM, natáčené v prostorách bydžovského Jiráskova divadla, nakonec nedorazily fronty zájemců z řad veřejnosti, jak ještě počátkem tohoto týdne předpokládal místostarosta města Bohumil Orel (nez.). V sále dokonce zůstalo několik míst neobsazených a produkce pořadu tak musela těsně před zapnutím kamer přesvědčovat diváky, aby zaplnili prázdné židle v první řadě. Ti, kdo předpokládali bouřlivou debatu za účasti veřejnoprávních kamer, se jí stejně nedočkali.

Nejsme tu kvůli bouřlivým debatám

To prý ale neměla ČT vůbec v plánu. "Není úkolem televize veřejné služby, aby pořádala bouřlivé debaty. Tady jde o popsání a nastínění problému. Paradox dvou obcí, Obrnic na straně jedné a Bydžova na straně druhé, byly ty části diskuse, které byly hodně zajímavé. Stejně jako to, že problémům, které mají obce, kde je nějaká menšina a kde ty konflikty musí řešit místní samospráva, naslouchají politici na celostátní úrovni," shrnul pro ParlamentníListy.cz poslání nedělního dílu OVM moderátor Václav Moravec.

Jak už počátkem týdne sdělil dramaturg pořadu Martin Franěk ParlamentnímListům.cz, debata za účasti starosty Pavla Loudy (ODS), hostů z oblasti místní samosprávy a ministra vnitra Radka Johna (VV) proběhla především na téma začleňování sociálně vyloučených lokalit, což prý ideálně zapadá do záměru pořadu věnovat se tomuto tématu přibližně třikrát ročně. Nejzajímavějším momentem celého pořadu se tak stal výpadek proudu, který během natáčení vyřadil reflektory v sále. Postihl údajně celé Novobydžovsko.

Diskuse až po vysílání

Místní tak sledovali diskusi Johna se svým stínovým protějškem Jeronýmem Tejcem (ČSSD) na téma demise ministra vnitra požadované policejními odboráři, což minimálně v zadních řadách vnímali poněkud s nevolí. "Tohle není bohužel nic pro nás, tohle je pražská politika, mluví se tam o procentech a číslech, o kterých já netuším vůbec nic," poznamenal jeden z diváků.

Na Nový Bydžov se dostalo až v druhé části pořadu. I zde ale diváci v sále působili pouze v pasivní roli. Oživli až v momentě, kdy se do starosty Loudy opřel šéf vládní Agentury pro začleňování sociálně vyloučených lokalit Martin Šimáček. Ten na Moravcovu otázku odpověděl, že velký podíl na rozproudění vášní ve východočeském městečku má pořádný podíl i starosta Louda. Sálem se v tu chvíli neslo téměř neslyšitelné, avšak velmi nesouhlasné mručení.

Diváky očekávaná debata na konkrétní téma situace v Novém Bydžově tak přišla až po vypnutí kamer. I tak ale netrvala ani sedm minut, během nichž štáb ČT uklízel svou techniku. Po odchodu Václava Moravce ze scény sice občané ještě chvíli diskutovali v hloučcích, po chvíli pak ale pořadatelé požádali přítomné o opuštění sálu. Dva dotazy, na které v omezeném čase došlo, mířily přímo na šéfa vládní agentury Šimáčka, jenž se tak stal nedobrovolně hromosvodem bydžovského hněvu na "politiky z Prahy, kteří situaci místních nemohou a nedokážou pochopit".

Naopak politické body se mezi místními pokusil vydělat John. Ten přislíbil další posílení zdejší policie, pokud by se bezpečnostní situace ve městě nadále zhoršovala. O zastání před starostou Loudou, který má prý jako celá místní většina shazovat kriminalitu "gadžů" na Romy, zase ministra žádali tři přítomní zástupci zdejší romské komunity.


K nedělním OVM:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…