Primátorova Sophiina volba: Buď dluhy, nebo odklad Blanky

15.02.2011 12:42

Nejen propíchané pneumatiky a anonymní smsky, ale i tunel Blanka. Jen některé ze starostí, které má v současnosti pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Primátorova Sophiina volba: Buď dluhy, nebo odklad Blanky

Ze stavby tunelu Blanka se po projektu Opencard stává další palčivé téma metropole. Poté, co minulý týden vyšlo najevo, že se výstavba tunelového komplexu prodraží o zhruba deset miliard, má primátor Bohuslav Svoboda na čele další vrásky.


Více k tunelu Blanka čtěte ZDE

Pokud totiž chce dostavbu tunelu Blanka dokončit podle plánu, tedy v roce 2012, musí metropoli zadlužit. Z velké míry za to ale podle současného vedení metropole může bývalé vedení, které pracovalo pod taktovkou někdejšího primátora Pavla Béma. 

Svoboda má ale kromě dluhů i další možnost. Prahu totiž kvůli tunelu zadlužovat nemusí - výstavba Blanky by se tak ale podle serveru Lidovky.cz protáhla až do roku 2014.

"Romány" o Blance

Právě Svoboda nyní nechává svůj tým detailně prověřovat smlouvu s Metrostavem právě na tunel Blanka. Jeho lidé tak mají za úkol zkontrolovat nejen smlouvu samotnou, ale také čtyři tisíce stran dodatků.

Primátor ale už nyní připouští, že by Praha v budoucnu mohla hospodařit s deficitním rozpočtem. "V tomto roce ne. Nemáme problém s případným dluhem nebo obligacemi. Peníze by se ale nesměly projíst, nýbrž jít do investic. Je ale nutné znát přesně stav věcí," odpověděl  Svoboda na dotaz Lidových novin, zda si kvůli prodražení tunelu Blanka nebude muset brát Praha půjčku.

Mlejnský souhlasí, Hulinský kontruje


"Když se ukáže, že je výhodnější, aby se Blanka postavila co nejdříve, je půjčka jedna z variant. V tuto chvíli ale říkám, že by si Praha půjčovat neměla. Investiční akce se musí nejprve dostat pod kontrolu," říká Svobodův stranický kolega, starosta Prahy 11 a místopředseda finančního výboru magistrátu Dalibor Mlejnský.

Naopak šéf pražské ČSSD a finančního výboru magistrátu Petr Hulinský hovoří o nutnosti prodloužit stavbu Blanky až do roku 2014.

Prorok Březina

Zprovoznit tunel Blanka se původně předpokládalo do konce roku 2012. Už před primátorem Svobodou ale jeho náměstek Karel Březina (ČSSD) naznačil, že kvůli omezeným finančním prostředkům Prahy se termín pravděpodobně opozdí.

Tunel se během stavby několikrát propadl. Kvůli loňskému propadu zaplatila firma Praze asi 9,5 milionu korun. Dvakrát vznikl kráter ve Stromovce, půda se propadla ale také u ministerstva kultury v Praze 6. Případ vyšetřuje už i policie.

Více čtěte:

Ustojí pražská ODS propadlou Blanku? Musí se snažit, říká politolog

Kráter tunelu Blanka: Už je tu komise

Bém chystá trestní oznámení. Propadem tunelu je pobouřen

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …