Dimun: Zeman a hodná čivava? Spíše vzteklý jezevčík

20.02.2011 21:48

Pravá ruka Jiřího Paroubka Petr Dimun se na serveru Vaševěc.cz pouští do analýzy politické osobnosti Miloše Zemana. Inspirací mu byl rozsáhlejší rozhovor, který čestný předseda Zemanovců poskytl internetovému deníku iDnes.cz.

Dimun: Zeman a hodná čivava? Spíše vzteklý jezevčík

V textu, který otiskl server Vaševěc.cz, se Petr Dimun věnuje analýze osobnosti Miloše Zemana, a to jak na rovině politické, tak i na té lidské či osobní. Při svém přemítání nad životními meandry nestora české polistopadové politiky si tak všímá jak Zemanovy neúspěšné kandidatury na prezidenta v roce 2003, tak i hrozby, kterou Miloš Zeman pro ČSSD znamená v současnosti.     

Jarouši a teď upřímně, volil jsi mě, anebo nevolil?

Jako dobrou ukázku Zemanovy povahy uvádí autor příhodu, kterou se Zemanem, Šloufem a Tvrdíkem prožil v restauraci ve Lvím dvoře v roce 2006 Jiří Paroubek. Zeman prý tehdy chtěl od tehdejšího manažera ČSSD Tvrdíka slyšet, zda ho při prezidentské volbě volil. Po odpovědi, jejíž vyhýbavost prozrazovala zápornou variantu, měl prohlásit: „Víš, Jardo, a teď každý den, když vstaneš, půjdeš do koupelny a podíváš se do zrcadla, tak si odplivneš!" Podle Dimuna to jasně ilustruje jak náladu, která mezi sociálními demokraty tehdy panovala, tak i Zemanovu motivaci dostat všechny „zrádce" do stejné situace jako zde Jaroslava Tvrdíka.  

Dále čtěte: Lékaři jen vydírali, neměli kam odejít. Zeman by jim neustupoval 

Zúčastní-li se Zeman nadcházejícího boje o post hlavy státu, bude přinejmenším více ostražitý, než v roce 2003.  Na dotaz serveru iDnes, zda kandidaturu zvažuje, se totiž vyjádřil v tom smyslu, že v případě přímé volby nejprve vyčká na počet podpisů pod příslušnou peticí a podle toho se teprve rozhodne.

Debil, blbeček, debil, blbeček, jen vzadu dva blbečci vedle sebe

Jednou z dalších základních charakteristik Miloše Zemana je podle Dimuna jeho nesnášenlivost k druhým, která mu zároveň brání být kritickým k sobě samému. Zeman tak své okolí vnímá podobně jako je ztvárněno ve známém výstupu divadla Járy Cimrmana o debilech a blbečcích.

„Fanklub, který vnímá jeho nepopiratelnou osobnost a vzdělání, ovšem nevidí, že je to vlastně nešťastný člověk, který je natolik inteligentní, aby přesně popsal chyby druhých a zároveň dokázal obžalovat všechny okolo ze svých vlastních chyb, které si nepřipouští," vytýká Dimun Zemanovi způsobem, který jako by připomínal vnitrostranickou kritiku, jíž je v poslední době od svých ideových konkurentů vystaven i Jiří Paroubek.

Zeman - otec Nečasovy vlády

Především však Paroubkově pravé ruce na Zemanovi vadí jeho destruktivní přístup vůči ČSSD, kam spadá i založení Strany práv občanů-Zemanovci, jejímž je nyní Miloš Zeman čestným předsedou. O tom, že za celým projektem stojí jen ekonomické zájmy lobbistů jako je Marek Dalík a Miroslav Šlouf, Dimun ani na chvíli nepochybuje.

Bývalého mluvčího sociálních demokratů však především trápí fakt, že díky procentům, které SPOZ ve volbách ČSSD „uloupila", vznikla možnost pro vznik nynější středopravé koalice.

„Nezapomínejme, Zemanova, respektive Šloufova strana, vznikla s cílem umožnit vznik vlády bez ČSSD," stýská si Dimun a dodává: „Podceňovali bychom Zemanovu inteligenci, kdybychom věřili, že to nevěděl, nebo že důsledkům vzniku své strany nerozumí. Jen se nám snaží opět namluvit, že je hodnou a poslušnou čivavou, nikoliv protřelým, mrzutým a vypočítavým jezevčíkem, co je vždy připraven vás kousnout, když uvěříte jeho psím očím."

Svět Miloše Zemana tak podle Petra Dimuna svědčí o jediném. Není, nemohl být a nikdy nebude opravdovým sociálním demokratem.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …